Adio credite ieftine!
Data publicarii: 03-07-2009 | Finante-BanciCreditarea la costuri reduse, cum a fost in anii trecuti, nu va mai exista din cauza majorarii cheltuielilor in urma restructurarilor si reesalonarilor de imprumuturi, a riscurilor si a scumpirii resurselor, a declarat Cristian Sporis, directorul trezoreriei Raiffeisen Bank Romania.
"Creditare la costuri reduse, asa cum au fost in anii trecuti, nu va mai putea fi, pentru ca in costul creditarii pe langa costul resurselor, care a devenit foarte mare intrucat bancile platesc foarte mult pe partea de pasive, mai sunt cheltuieli administrative, care sunt in urcare in prezent din cauza restructurarilor si reesalonarilor. La aceastea se adauga costul de rezerve, care a scazut semnificativ, si cel al riscului",a spus Sporis.
La aceastea se adauga costul de rezerve, care a scazut semnificativ, si cel al riscului",a spus Sporis. El a explicat ca in situatia actuala, caracterizata de incertitudine, bancile incep sa pretuiasca cat se poate de clar indicatorul riscului. "Parerea mea personala este ca in aceasta moment creditarea la costuri reduse nu este neaparat cea mai buna varianta, in timp ce prudentialitatea este", a spus Sporis la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX impreuna cu BNR.
El a explicat ca bancile dau credite in prezent, dar nu cu viteza care s-a inregistrat in ultimii ani. "Prudentialitatea este cuvantul de ordine si datorita faptului ca sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea bancilor. Sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea si amintesc aici cerintele privind capitalul, care au fost incluse in acordul cu FMI", a continuat Sporis.
Principalele noua banci straine din Romania s-au angajat in fata FMI sa mentina expunerea pe piata locala la acelasi nivel. Pe de alta parte, in acordul cu FMI se prevede ca toate bancile trebuie sa mentina o rata a solvabilitatii de peste 10% pe o perioada de 24 de luni.
"Orice credit neperformant mananca automat din capital, ceea ce inseamna ca actionarul trebuie sa vina cu capital pentru a mentine rata solvabilitatii la 10%. Capitalul nu este o marfa ieftina in acest moment. Creditarea nu a incetat niciodata si va continua, dar pe criterii mult mai echilibrate", a adaugat Sporis.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii