Conditii dure la amanarea platii datoriilor catre stat

Data publicarii: 02-07-2009 | Afaceri

Societatile trebuie sa aiba un trecut imaculat, iar pana in toamna trecuta sa fi platit la timp toate darile catre stat. Pentru sumele amanate se pun drept gaj active ale firmei.

Firmele care vor sa beneficieze de amanarea datoriilor facute pe timp de criza trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care sa nu fi avut datorii la stat la 30 septembrie 2008, sa fi depus pana acum toate declaratiile fiscale, sa aiba cazierul fiscal curat si sa nu fie in insolventa, arata ordonanta de urgenta care introduce aceasta masura.
 
Totodata, actul arata ca pentru aceasta facilitate firmele sunt obligate sa constituie garantii, in vederea instituirii unor masuri asiguratorii, care pot fi sub forma unei scrisori de garantie bancara sau sub forma unor bunuri mobile libere de orice sarcini.
 
Avand in vedere aceste conditii, premierul Boc spune ca nu este vorba de o amnistie fiscala. "Nu este vorba de amnistie fiscala. Este vorba de o masura anticriza. Ajutam firmele care, la data de 30 septembrie 2008, nu aveau nici un fel de datorie la bugetul de stat, erau buni platnici, dar, din cauza efectelor crizei economice, au acumulat datorii, iar astazi sunt in faza de executare silita. Aceste datorii nu se sterg, nu se reesaloneaza. Penalitatile curg in continuare si chiar e de dorit sa se plateasca o parte din aceste penalitati pentru a nu curge in continuare datoriile scadente pe care le ai", a explicat premierul.
 
Potrivit OUG adoptate marti de Guvern, firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa 30 septembrie 2008 au dreptul sa ceara o singura data, intr-un an calendaristic, amanarea platii datoriilor. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Masura instituita de Guvern este aplicabila pana la 20 decembrie 2009. In timpul zilei de ieri au aparut o serie de intrebari privitoare la legalitatea masurii pe parte de concurenta.
 
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca in acest caz nu este vorba de un ajutor de stat si astfel nu trebuie facute notificari ale Comisiei Europene. "Daca Guvernul, in urma analizelor efectuate, considera ca masura reprezinta cea mai buna solutie in vederea recuperarii creantelor, comparativ cu ipoteza executarii silite, aceasta facilitate nu constituie ajutor de stat. Masura trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii: majorarile de intarziere depasesc dobanda practicata pe piata bancara la creditele in lei si statul trebuie sa-si asigure garantii indestulatoare care sa acopere valoarea sumelor amanate la plata, precum si a majorarilor de intarziere datorate pe perioada amanarii", a explicat Chiritoiu.
 
Ministerul Finantelor nu a putut preciza, in cursul zilei de ieri, care este suma la care estimeaza ca vor ajunge solicitarile.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: