Romanii pot obtine credite imobiliare avantajoase in Ungaria
Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-BanciBancile comerciale din Ungaria ofera credite imobiliare in conditii avantajoase pentru locuitorii din Romania care vor sa isi cumpere o casa in tara vecina, iar numarul celor interesati de aceste oferte este tot mai mare.
Reprezentantii agentiilor imobiliare din Arad sustin ca rata dobanzilor pentru creditele imobiliare in euro, accesate in Ungaria, variaza intre 3,5 si 5,8 la suta, iar romanii care si-au exprimat intentia de a accesa astfel de credite provin din toate zonele tarii. Marius Salajan, expert imobiliar in cadrul agentiei imobiliare "Prosper Imobiliar", din municipiul Arad, a precizat ca, de la 1 iunie, 18 banci comerciale din Ungaria, ofera credite in euro cetatenilor romani, care doresc sa-si achizitioneze o casa in localitati maghiare.
"Dobanda variaza la bancile din Ungaria intre 3,5 la suta si maxim 5,8 la suta la creditele in euro. Astfel, este mult mai avantajos decat programul «Prima Casa» din Romania. In aceasta perioada de criza, s-a dovedit ca maghiarii au avut politici bancare mai bune. Bancile din Ungaria au nevoie de clienti si astfel au oferit dobanzi avantajoase la creditele ipotecare", a declarat Marius Salajan.
Potrivit reprezentantilor firmelor din Arad, care intermediaza contracte de credit, numarul celor interesati de ofertele bancilor comerciale din Ungaria este tot mai mare. "Avem clienti atat din Arad, dar si din Timisoara, Bihor, Cluj sau chiar din Iasi si Constanta sau orase din estul tarii. De la Iasi am primit foarte multe cereri, dar oamenii sunt in dificultate, deoarece la ei in judet nu exista traducatori autorizati de limba maghiara, iar actele pentru astfel de credite trebuie traduse si legalizate in aceasta limba. In prezent, avem la firma peste 300 de dosare de intermediere, de la persoane care locuiesc in diverse zone ale tarii", a mai afirmat Marius Salajan.
Expertii imobiliari sustin ca persoanele care care au accesat un credit imobiliar de 20.000 de euro in Ungaria platesc rate lunare de 80 de euro, iar perioada de rambursare a creditului este de 25 ani. "Avem clienti din toata Romania care ne cauta pentru a apela la bancile din Ungaria. Dobanda este foarte mica, iar termenul de livrare a produsului este foarte scurt", a sustinut Iulia Tordai, broker de credite in Ungaria.
Expertii imobiliari mai spun ca ratele care trebuie platite pentru creditele accesate la bancile din Ungaria sunt mai mici decat chiriile pentru o locuinta din Romania. Pretul mediu al unei case in localitatile maghiare din apropierea frontierei cu Romania variaza intre 25.000 si 35.000 de euro, insa preturile au crescut odata cu lansarea pe piata maghiara a creditelor imobiliare cu dobanda mica si ca urmare a interesului crescut din partea romanilor care doresc sa-si achizitioneze o casa in Ungaria.
Pretul pentru intocmirea dosarului de credit la o banca comerciala din Ungaria se ridica la 300.000 forinti. In cazul in care solicitantul apeleaza la o agentie imobiliara din Arad pentru intocmirea dosarului i se percepe un comision de 5 la suta. Creditul este oferit numai pentru achizitionarea de case pe teritoriul Ungariei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman