Pogea: Agricultorii vor putea garanta creditele cu certificate de depozit
Data publicarii: 01-07-2009 | Finante-BanciMinistrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri, dupa o discutie cu ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, ca Guvernul intentioneaza sa modifice o ordonanta de urgenta, care va permite agricultorillor sa garanteze creditele cu certificate de depozit.
"Vrem sa dam drumul la un produs similar cu cel legat de Prima Casa, respectiv emiterea certificatelor de depozit. Atfel, un producator care are o anumita productie de grau o depune intr-un depozit care este licentiat, autorizat de catre Ministerul Agriculturii. Depune o anumita cantitate de grau, in baza acestei depuneri depozitul ii da un certificat de depozit care este garantat de Fondul de garantare, iar taranul roman sau fermierul, cu acest certificat de depozit, se duce la banca, iar banca ii da banii necesari.
Pogea a mentionat ca Ministerul Agriculturii urmeaza sa intocmeasca o baza de date cu toate silozurile care exista in Romania si va face licentierea acestora. "Vom modifica o ordonanta de urgenta prin care vom extinde activitatea fondului de garantare agricol inclusiv la emiterea certificatelor de depozit. Ministerul Finantelor Publice va capitaliza cu 10 milioane de euro acest fond de garantare agricol, care va sta la baza garantarii certificatelor de depozit pe care ei le fac. Introducem in circuit productia agricola, o contabilizam, o fiscalizam, asiguram resursele financiare producatorilor agricoli care in baza certificatului se duc la banci si vor primi acesti bani", a declarat ministrul finantelor.
Am solicitat ca pana joia viitoare acesti pasi sa fie clarificati. Potrivit lui Pogea, la discutii au participa si reprezentanti ai CEC, BRD, BCR, Raiffeisen.
Acest produs va fi in primul rand in sprijinul fermierilor, al bancherilor, al contabilizarii productiei agricole, al fiscalizarii si al eliminarii concurentei neloiale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani