Cum sa-ti cumperi vacanta de pe internet si sa eviti tepele
Data publicarii: 01-07-2009 | TurismConform unei analize recente, europenii sunt tot mai dornici sa-si organizeze singuri concediile, astfel incat sa profite de timpul liber pentru a vizita cat mai multe locuri. Astfel, tot mai multi cetateni din UE isi planifica singuri vacanta si fac rezervari pentru bilete de avion si cazare pe internet, oferta in acest sens fiind destul de generoasa. Insa, ca orice domeniu aflat in dezvoltare, intampina dificultati de functionare chiar si in tarile mai civilizate, cum ar fi Marea Britanie sau Germania.
Inainte de a-si incheia mandatul, Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor, a ordonat controlul tuturor site-urilor care vand bilete de avion, dupa ce mai multi europeni s-au plans de serviciile de proasta calitate si taxele ascunse. Urmatoarele pe lista verificarilor sunt paginile web care ofera cazare si care nu au afisat toate costurile si taxele aferente ofertei si nici serviciile incluse in pretul afisat.
Specialistii spun ca, daca va hotarati din timp, puteti economisi bani frumosi din bugetul alocat vacantei. Astfel, incercati sa faceti rezervarea online direct pe pagina hotelului- de cele mai multe ori functioneaza acest serviciu- si nu a unei agentii de turism, deoarece aceasta are inclus in pret si comisionul. Inainte de a va da acordul pentru rezervare, asigurati-va ca hotelul nu mai percepe si taxe suplimentare obligatorii, neincluse in pretul cazarii, sau ca reducerea de la plata unor comisioane este valabila pe toata perioada sederii, nu doar in prima seara. Unele hoteluri au optiunile "rezervare instant" si "rezervare la cerere".
In primul caz aveti posibilitatea sa vedeti si sa alegeti cazarea pe loc, in cazul celei de-a doua trebuie asteptata o confirmarea din partea hotelierilor, in cel mult 48 de ore de la data rezervarii. In ambele cazuri, trebuie sa primiti o informare oficiala care sa cuprinda data si locul rezervarii, perioada, taxe si conditiile impuse. Daca nu primiti asa ceva, trebuie sa sunati la receptie, deoarece au existat situatii cand pagina web nu a functionat sau era o pagina fantoma, care avea rolul de a colecta datele cu caracter personal.
Patul pentru copii sau animalul de companie - motive de suprataxare
De asemenea, trebuie sa va interesati de costurile amplasarii unui pat de copii in camera, si de posibilitatea de a va lua animalul de companie. Uneori, taxele pentru aceste servicii pot ajunge la sume importante, mai ales daca nu anuntati o data cu rezervarea ca aveti nevoie sa apelati la ele. Rezervarile pot fi inselatoare deoarece unele hoteluri va cer sa le confirmati prin apasarea mai multor butoane cu "yes" sau "ok". In acest caz, asigurati-va ca in dreptul butonului sau pe pagina intreaga, nu mai scrie nimic, deoarece in josul sau in susul paginii pot fi trecute niste clauze pe care sa nu le vedeti si credeti ca "ok-ul" respectiv este doar o formalitate e a finaliza rezervarea.
In cazul cazarii, este recomandat sa ajungeti la ora indicata, deoarece orice intarziere se lasa cu anularea rezervarii si plata unui comision care se va retine din suma achitata deja. Cititi cu atentie in ce conditii se pot modifica preturile cazarii sau ale biletului de avion, percum si situatiile in care riscati sa platiti taxe suplimentare- orice contract trebuie sa ofere aceste informatii.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani