Trucuri pentru mentinerea sanatatii in fata calculatorului
Data publicarii: 30-06-2009 | LifestyleLucrul la calculator poate dauna grav sanatatii. Pauzele dese sunt necesare pentru ca vederea sa nu fie afectata, iar pozitia corecta in fata calculatorului va va proteja coloana vertebrala de eventualele deformari.
Persoanele care lucreaza numai la calculator trebuie sa respecte cateva reguli clare pentru pastrarea sanatatii. Lipsa miscarii, mancatul in fata monitorului sau orele inaintate petrecute la birou afecteaza grav sanatatea, informeaza healthy.net, citat de ziare.com.
Pozitie confortabila
Pentru a evita durerile de cap sau de gat, monitorul va fi asezat la nivelul privirii, nu mai jos sau mai sus, pentru ca gatul sa nu fie obligat sa se incline inutil.
Atunci cand lucram la calculator, capul va fi drept si privirea inainte. Pozitia pe scaun este cu spatele drept, cu trupul perpendicular pe podea si sprijinit de spatarul fix al scaunului.
Umerii si trunchiul vor fi pe aceeasi linie, iar coatele vor fi apropiate de corp. Bratul si antebratul vor forma un unghi de 90 de grade sau putin obtuz. Cu cat unghiul dintre ele va fi mai mare, cu atat spatele va fi mai putin drept, iar coloana vertebrala va fi afectata.
Picioarele se vor odihni pe un suport special pentru cei care lucreaza la birou. in pauzele de relaxare, puteti intinde picioarele pe acest suport, de minim 20 de centimetri inaltime. Circulatia periferica va fi astfel protejata, iar muschii se vor relaxa.
Dotarile unui birou
Persoanele care lucreaza numai la calculator trebuie sa beneficieze de cateva facilitati obligatorii, astfel incat cele opt ore pe zi sa nu le afecteze sanatatea. Biroul este dotat cu blat de tastatura astfel incat intre coapsa si blat sa existe un spatiu necesar libertatii de miscare. Sub birou trebuie sa existe un spatiu liber, pentru ca angajatul sa se poata relaxa in orele de pauza.
Actele si documentele cu care lucreaza zilnic vor fi asezate in bibliorafturi, pentru a nu ingreuna lucrul angajatului. Stresul la birou este mult mai mare atunci cand nu exista o ordine in acte, iar planificarile zilnice nu pot fi facute expeditiv.
Telefonul de pe birou trebuie sa fie asezat la o inaltime corespunzatoare pentru evitarea aplecarilor sau a ridicarilor frecvente, care, in timp, pot dauna coloanei vertebrale. Scaunul biroului va fi unul moale, cu spatar si cotiere. Spatarul va fi fix, pentru a nu permite adoptarea pozitiilor daunatoare coloanei vertebrale.
De asemenea, scaunul va fi reglabil, pentru ca angajatul sa poata stabili inaltimea corespunzatoare de la care poate lucra in conditii optime.
Monitorul ales nu va afecta vederea, va avea ecran de protectie si va fi reglabil. Tastatura trebuie sa fie silentioasa, comoda, fara spatii mari intre taste, pentru ca, dupa un timp, sa nu fie un focar de infectie pentru angajat, acumuland diverse resturi.
Pentru imbunatatirea aerului din birou, cateva flori sunt obligatorii. Aerul conditionat si ferestrele mari care pot fi deschise amelioreaza calitatea aerului si ajuta la oxigenarea creierului. Angajatii vor lucra astfel in conditii optime si vor fi si eficienti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile