Bancile romanesti si-au dublat expunerea pe sectorul guvernamental in perioada septembrie-martie
Data publicarii: 29-06-2009 | Finante-BanciPonderea creantelor asupra sectorului guvernamental in activele bancilor romanesti a crescut de peste doua ori in perioada septembrie 2008-martie 2009, de la 3,7% la 8,1%, arata Raportul asupra stabilitatii financiare publicat luni de BNR.
"Creantele asupra sectorului guvernamental si-au continuat trendul ascendent, evolutia acestora fiind marcata indeosebi de accelerarea cresterii portofoliului de titluri de stat, care s-a dublat in raport cu intervalul anterior", se spune in raport.
Evolutia vine, pe de o parte, ca urmare a necesarului de titluri de stat pentru banci, pentru a avea acces la facilitatea de credit (credit lombard) a bancii centrale, si, pe de alta parte, in conditiile cresterii nevoii de finantare a statului, din cauza majorarii puternice a deficitului bugetar. Dezechilibrul balantei publice a ajuns la un nivel record de 4,9% din PIB anul trecut, dupa standardele romanesti, iar guvernul a convenit cu FMI o tinta de deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru ascest an.
Evolutia creantelor asupra sectorului guvernamental a fost oscilanta in ultimii ani. In 2004, 2,4% din activele bancilor romanesti erau reprezentate de creante asupra sectorului guvernamental, pentru ca, in 2006, ponderea sa coboare la 1,6%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In 2007, creantele asupra sectorului guvernamental au ajuns la 3,7% din activele bancare, nivel care s-a mentinut in septembrie 2008. Incepand cu toamna anului trecut, odata cu agravarea crizei financiare internationale, dupa falimentul Lehman Brothers, incasarile la bugetul de stat au fost puternic afectate, iar ponderea imprumuturilor acordate statului de catre bancile romanesti a urcat constant, la 3,8% din active in octombrie, 4,1% in noiembrie, 5% in decembrie, 6,1% in ianuarie, 6,9% in februarie si 8,1% in martie.
Raportul BNR puncteaza ca "operatiunile (de piata monetara, in special a tranzactiilor repo n.r.) bancii centrale au avut ca efect imbunatatirea lichiditatii sistemului bancar prin cresterea stocului de titluri de stat detinute de banci, creditul guvernamental contrabalansand contractia creditului acordat sectorului privat".
In schimb, creantele asupra BNR - in special rezerve minime obligatorii - s-au mentinut relativ constante ca pondere in ultimele luni, in apropiere de 21% din active. Plasamentele la BNR reprezentau la finalul lui martie 91% din totalul operatiunilor interbancare, fiind "o caracteristica a ultimilor ani datorita, indeosebi, rezervelor minime obligatorii".
BNR solicita in prezent bancilor comerciale sa tina la banca centrala 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta, daca au o scadenta reziduala mai mare de doi ani.
In schimb, pe fondul franarii creditarii neguvernamentale incepand cu toamna anului trecut, imprumuturile acordate firmelor din Romania si-au diminuat ponderea in active de la 31% in septembrie 2008 la 28,3% in martie, in timp ce ponderea creditelor acordate populatiei s-a diminuat, in acelasi interval, de la 30,3% pana la 28,2%.
"Evolutia creditelor acordate populatiei s-a caracterizat printr-o reducere semnificativa a dinamicii componentei denominate in franci elvetieni, bancile renuntand aproape in totalitate, in ultimele luni ale anului 2008, la creditarea in aceasta moneda", subliniaza autorii raportului.
Ponderea in activele bancilor a creditelor acordate populatiei crescuse puternic in intervalul 2004-2007, de la 13% la 29,9%, pe fondul boom-ului creditarii, finantat puternic din resurse externe.
Ponderea altor active s-a mentinut la putin peste 10% din active in ultimul trimestru al anului trecut si in primul trimestru din 2009.
Activele interne raman covarsitoare in totalul activelor bancare, cu o pondere de 98,1% in martie.
Pe partea de resurse atrase de sistemul bancar (pasive), cele atrase pe plan intern si-au marit ponderea din toamna anului trecut, de 70,2% in septembrie la 71,2% in martie. In acelasi timp, resursele atrase de bancile romanesti din strainatate cantareau 28,8% in pasive in martie, ponderea lor scazand constant din noiembrie 2008, cand a atins un varf istoric, de 31,7%. Evolutia este explicata de BNR prin restrangerea accesului institutiilor de credit la finantarea externa.
Ponderea in pasivele bancilor a depozitelor interbancare a urcat de la 2,7% in septembrie la 6% in martie, evolutie care "se datoreaza in principal operatiunilor repo efectuate de banca centrala", mentioneaza raportul.
Depozitele atrase de la sectorul guvernamental si-au mentinut relativ constanta ponderea, la 2,8-2,9%, in timp ce depozitele atrase de la companii si de la populatie si-au continuat tendinta de reducere a importantei in pasive, ajungand la 42,9% in martie, fata de 46,1% in septembrie 2008, 49,7% in 2007, 55% in 2006 si 62,3% in 2004.
"Reducerea ritmului de crestere a depozitelor, pe ambele componente - populatie si companii -, s-a produs pe fondul deteriorarii climatului economic si al asteptarilor privind perspectivele economiei si ale veniturilor. In cazul depozitelor overnight, declinul dinamicii s-a manifestat atat la nivelul plasamentelor in lei cat si al celor in valuta in cazul populatiei, in timp cein cazul companiilor, acesta s-a resimtit la nivelul depozitelor in devize", se spune in raport.
Tot pe partea de pasive, capitalul si rezervele bancilor au inregistrat fluctuatii minore ca pondere in pasivul agregat, intre 10,3% si 10,7%, "pe fondul majorarilor de capital efectuate de actionarii bancilor din sistem".
Banca centrala concluzioneaza ca, "in conditiile amplificarii crizei financiare internationale, sursele de finantare ale institutiilor de credit, afectate, mai cu seama incepand cu ultimul trimestru al anului 2008, de inasprirea conditiilor de finantare externa, dar si de reducerea excedentului de lichiditate din sistemul bancar, au fost orientate in prima parte a anului 2008 cu preponderenta spre activitatea de
creditare, iar incepand cu ultimul trimestru, spre cresterea portofoliilor de titluri de stat".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile