Groningen, Raiffeisen: Somajul, riscul cel mai mare pentru credite
Data publicarii: 29-06-2009 | Finante-BanciSituatia actuala de pe piata bancara da mari batai de cap atat populatiei, cat si bancherilor care se confrunta cu o scadere a cererii, insa nici ofertele nu deschid apetitul clientilor. Pentru a clarifica situatia de pe piata bancara, dar si pentru a afla ce masuri trebuie luate pentru a depasi turbulentele cauzate de criza financiara, domnul Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, una dintre cele mai mari banci din Romania, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Curierul National, in care a explicat contextul actual.
C.N.: Multi se intreaba cat va dura criza si cum vor arata mediul de afaceri si sectorul bancar dupa aceea. Care este parerea dumneavoastra?
Steven van Groningen: Si dupa ce criza financiara se va estompa vom avea banci. Nu stiu cat va dura pana se termina criza, dar cred ca este important sa nu uitam ca avem nevoie de o perioada de ajustare si schimbari fundamentale. Asa ceva nu se va intampla peste noapte. Trebuie sa gasim un echilibru intre o abordare prea pesimista si una prea optimista. Cea mai mare greseala ar fi sa asteptam sa treaca repede si sa nu facem schimbari fundamentale. Atunci in mod sigur va dura mai mult si va fi mai dureros.
Ce parere aveti de programul guvernamental ''Prima Casa''? Va avea efectele dorite?
Greu de spus. Problema cea mai mare este ca dobanzile sunt prea mari. Din cauza dobanzilor mari, multi nu au acces la un credit suficient de mare pentru a achizitiona un apartament sau o casa. Programul "Prima Casa" ar putea avea un anumit efect pozitiv, dar ce ne trebuie cu adevarat sunt dobanzi mai mici. Ceea ce implica si reducerea perceptiei de risc fata de Romania, care face ca finantarile externe si implicit dobanzile la credite sa fie inca mari. In al doilea rand, cu sau fara "Prima Casa", un imprumut trebuie rambursat, deci titularul creditului trebuie sa aiba un venit stabil suficient incat sa il poata plati.
Ce se va intampla cu domeniul imobiliar dupa trecerea crizei? Veti mai acorda credite ipotecare sau considerati ca este un segment riscant? Ar mai putea atinge un alt apogeu acest sector?
Credite ipotecare acordam si acum. Bineinteles, volumele sunt mai mici din cauza apetitului redus din partea clientilor, dobanzile mari si o abordare mai prudenta a bancilor. Riscul cel mai mare este sa creasca nivelul somajului. Ca bancheri responsabili, nu putem incuraja populatia sa ia credite pe care sa nu le poata dupa aceea rambursa; dificultatile ar deveni atunci si mai mari pentru oameni si, in cele din urma, si bancile ar avea de suferit.
Criza aduce cam aceleasi conditii pentru toate statele din Europa Centrala si de Est. Cum se poate diferentia Romania de celelalte state pentru a atrage investitorii straini?
Orice investitor, bineinteles, este interesat de un randament sanatos, nu neaparat pe termen scurt, daca nu putem sa oferim o sansa pentru profit, investitorii nu vin. Atunci trebuie sa oferim avantaje, pe de o parte, si sa gestionam riscuri, asa cum sunt percepute din afara, pe de alta parte. Strategiile pe termen lung in care sa fie clar care sunt prioritatile Romaniei si ce facem pentru a le pune in practica, accesul la sistemul judiciar, combaterea coruptiei sunt elemente importante. Nu putem sa facem altceva decat sa cream conditiile necesare. Succesul atrage succes.
Sunt bancile mult prea prudente acum in acordarea creditelor? De ce si ce masuri ar trebui luate?
Fiecare banca isi decide propria politica de risc. Nu demult bancile care au fost prudente in trecut erau considerate banci cu randament redus, neatragatoare pentru investitori, care insista pe rezultate mai bune in fiecare trimestru. O banca nu isi poate asuma riscuri mari fiindca lucreaza cu banii clientilor si prima datorie este in fata deponentilor. Trebuie sa pastram echilibrul intre interesul depunatorilor si cel al investitorilor.
Pe ce produse mizati in acest an pentru a atrage clientii? Aveti in vedere vreo majorare de capital?
Nu avem nevoie de o majorare de capital, avem o solvabilitate buna si nici testele de stress de la BNR nu au indicat o nevoie de capital suplimentar. In primul rand ne ocupam de clientii nostri existenti. Ce vrem este o relatie pe termen lung cu clientii nostri. Oferim solutii in functie de nevoile lor: credite, economisiri, investitii sau solutii pentru plati. Suntem o banca universala si avem o gama completa de produse. Din acest punct de vedere, strategia noastra nu are nevoie de ajustari.
Ce parere aveti de masurile luate de BNR de la inceputul anului si ce preconizati ca va face in urmatoarele sedinte?
Este important sa reducem din incertitudinile care exista pe piata, BNR stie acest lucru foarte bine. Masurile luate de BNR au o directie clara si cred ca doar ritmul in care ele vor fi aplicate este necunoscut.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani