Criza ieftineste casa in regie proprie
Data publicarii: 29-06-2009 | ImobiliareCei care vor sa se mute in propria locuinta o pot face la preturi cu 30% mai mici fata de 2008. Investitiile in constructii pot fi foarte avantajoase in aceasta perioada, spun specialistii.
In primul rand, datorita pretului. Terenurile s-au ieftinit cu 40-50%, la fel ca o parte din ma te rialele de constructii, iar muncitorii sunt numerosi si mai putin pretentiosi. In aceste conditii, ridicarea unei case poate fi cu pana la 30% mai ieftina fata de anul trecut, estimare ce ia in calcul atat micile scumpiri si ieftinirile, cat si nivelul taxelor, ramas constant. Unele produse de import sunt usor mai scumpe, din cauza deprecierii leului fata de euro. Mai mult, este mai ieftin sa construiesti o casa decat sa cumperi una de-a gata.
Investitia e profitabila pentru cei care au facut un credit in 2008, dar si pentru cei care vor sa se inscrie in programul "Prima casa", prin care guvernul garanteaza obtinerea unui imprumut de 60.000 de euro in conditii avantajoase.
Mana de lucru mai ieftina
Lipsa finantarii a pus pe butuci peste jumatate dintre santierele mari din tara, iar frica pierderii locului de munca i-a facut pe multi sa-si amane planurile.
Meseriasii si antreprenorii care, acum an, nu-si mai vedeau capul de treburi sunt dispusi sa lase si 20-30% din pret. Nu doar criza, ci si surplusul de oferta de locuinte "la cheie" ar fi principalele cauze, potrivit lui Florin Pavel, de la Kasta Construct.
In lipsa investitiilor de proportii, lucratorii din constructii, mari si mici, se lupta pentru clientul pe care il mai serveau independentii. Este vorba despre particularul care-si doreste o casa tip vila in zonele periferice ale marilor orase sau in localitatile limitrofe, spun cei de la Brick&Wood.
Casa de 40.000 de euro
Criza nu impiedica o familie din Iasi sa-si indeplineasca visul de a se muta in propria casa. La fine le lui 2008, sotii Sorescu au obtinut un credit cu ipoteca de 40.000 de euro, iar la inceputul acestui an au gasit un teren (523 mp) cu 35 de euro/ mp, in Bucium, cu utilitati.
"Casa are parter si mansarda, trei dormitoare, doua bai, o bucatarie si o sufragerie - suprafata utila e de 120 mp", spune Liviu Sorescu. Terenul si actele i-au costat 20.000 de euro. Muncitorii le cer pentru casa "la rosu" (doar peretii si acoperisul - n.red .) 18.000 de euro (materiale si manopera).
Mai au de platit arhitectul (3.000 de lei), dirigintele de santier (4.000 de lei), ridicarea topo (650 de lei), studiul geo si de stabilitate (1.000 de lei) si avize de la regii (2.500 de lei). Pentru a termina casa, mai trebuie bani pentru acoperis (15.000 de lei), tencuitori (20-25 de lei/mp pentru tencuit grosier, finisaj, glet si var lavabil), termoizolati e (6.000 de lei), racorduri pentru u ti litati si instalatia electrica (12.000 de lei) si de gaz (16.000 de lei) si instalatia sanitara - alti 12.000 de lei).
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile