Romanian Business Club fabrica afaceristi romani la Londra
Data publicarii: 27-06-2009 | AfaceriOpt romani, inspirati de societatea afaceristica londoneza din zona "City", au decis in 2001 sa puna pe picioare un club de afaceristi pe care l-au denumit Romanian Business Club, dupa un model al mai multor comunitati imigrante aflate pe teritoriul britanic.
"City" nu se traduce din limba engleza "oras", ci reprezinta expresia universala a mediului de afaceri din capitala Angliei.
Implicarea activa in relatiile dintre Romania si Marea Britanie, incurajarea cercului afaceristic sa considere tara noastra o destinatie de investitie sunt punctele de baza ale functionarii eficiente ale acestui Club. Companiile specializate pe studii de risc din Anglia aveau Romania pe lista tarilor unde nu se faceau investitii. Intentia RBC a fost sa imbunatateasca continuu profilul Romaniei si sa atraga investitii din UK.
"In 2001, cand am pornit noi la drum, interesul era zero, exista o teama de risc pe care Romania o genera si in contextul in care alegerile din 2000 i-a avut competitori la presedintie pe Iliescu si pe Vadim Tudor.
La acel moment, unii aveau multe motive sa isi puna intrebari daca Romania este o tara care functioneaza, care poate crea valoare sau...e un jaf. O gandire normala pentru o companie, pentru o afacere, sa ia in calcul elementele de risc, iar Romania presupunea un risc foarte mare", explica Denis-Smith, managing director al firmei de consultanta in afaceri, Marker Global si membru principal al RBC.
Dana Denis Smith are 33 de ani si este originara din Sibiu. A intrat in club cu intentia de a transmite societatii in care traieste acum un mesaj pozitiv despre tara sa. A plecat din Romania in 1994 sa lucreze la Reuters, cu intentia de a deveni ziarist international, insa nu avea facultate. Intre timp si-a dat seama ca, la 19 ani e mai bine sa studieze si mai apoi sa isi caute un job respectabil. A absolvit istorie si relatii internationale la London School of Economics, a lucrat la Moscova ca ziarist jumatate de an, iar dupa aceea si-a continuat studiile cu un master in politici economice.
Clubul s-a format pe o idee de exclusivitate, de grup elitist. La inceput erau putini romani care lucrau in City, in jur de 100 in anul 2000, comparativ cu numarul din prezent care atinge 1.000. In ultimii 3-4 ani, faptul ca romanii au avut acces la educatie mai mult, ca au iesit din tara sa studieze in Anglia si cererea de forta de munca din City i-a determinat pe multi sa nu se mai intoarca acasa.
In 2003, RBC a organizat la Londra, impreuna cu firma de avocati Linklaters, un seminar avand ca subiect investitiile de capital. "Aceea a fost o conferinta de networking si de work experience intrucat am punctat pe investitia in resurse umane, pe existenta romanilor in City care sa-i sprijine in investitiile in tara si pe ideea ca exista o destinatie minunata numita "Romania". Conferinta a unit foarte multe elemente si a fost organizata pe baza relatiilor pe care fiecare dintre noi le aveam", sustine Dana Denis-Smith.
De-a lungul timpului au mai fost organizate intruniri cu teme economice, dar si culturale. In 2004, la Bucuresti, a avut loc conferinta cu tema "Corporate recovery" alaturi de KPMG, lider in UK in servicii profesionale de audit, finante, taxe si risc. Tot in acelasi an s-a desfasurat la Londra evenimentul "The eye of storm" ("Ochiul furtunii"), o expozitie de sculpturi semnate Constantin Brancusi si Paul Neagu. Dupa 2005, Clubul s-a focalizat pe mentinerea relatiilor cu celelalte grupuri de romani formate in City - Rocity si Citylink. Din 2007 RBC a participat alaturi de Camera de Comert Romano- Britanica si Citylink, aripa tanara a Camerei de comert care organizeaza intalniri cu ministri din Romania si City, la numeroase dezbateri si conferinte de networking, cea mai recenta intrunire avand loc la invitatia din martie 2009 a noului ambasador la Londra pentru o prezentare a RBC.
Multi romani au iesit din "incubatorul" City si au deschis afaceri proprii. Singura metoda, pentru cine vrea sa isi puna in miscare ideile si sa creasca financiar, este sa isi deschida propria afacere. "Am colegi care s-au dus in Romania inaintea crizei, prin 2004. Un exemplu este Daniel Badea, membru fondator al RBC, care si-a infiintat propriul cabinet de avocati, devenind unul dintre principalii jucatori pe consultanta juridica din Romania sau baietii care au cumparat "Tractorul", la fel vin si ei din Romanian Business Club si au MBA-uri in strainatate. S-au intors in Romania si au facut investitii uriase", afirma Dana.
RBC a devenit incet, incet un club de antreprenori care vor aplica in Romania ceea ce au invatat la Londra si vor deveni din angajati in Anglia, angajatori in Romania. Clubul Roman de Afaceristi este un sistem gen linkedin, un network din care fiecare are de castigat de pe urma relatiilor celorlalti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile