Oferta de creditare pentru Prima casa: Robor +0%
Data publicarii: 26-06-2009 | Finante-BanciUna dintre bancile care a depus pana ieri-dimineata oferta pentru programul "Prima casa" nu a cerut marja de dobanda peste rata din piata monetara, a declarat ieri presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet. In prezent, dobanda ROBOR la creditele pe trei luni este de 10,34%, iar EURIBOR pentru aceeasi perioada este de 1,206%.
Pana ieri dupa-amiaza, noua banci au depus oferte pentru programul "Prima casa" la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Valoarea ofertelor se ridica la 600 de milioane de euro. Primele sapte banci sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD-GSG, ATE, Raiffeisen, Volksbank si Millennium Bank. "Pe langa acestea, au mai existat discutii cu presedintii altor patru banci care urmeaza sa depuna ofertele astazi, ultima zi. Este vorba despre Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR. Din estimari vor mai veni alte 300-400 de milioane de euro", a spus Aurel Saramet. Presedintele FNGCIMM a mai precizat ca, pana la sfarsitul ultimei zile de depunere a ofertelor, acestea vor fi cu aproximativ 10%-15% sub plafonul maxim de un miliard de euro. In cursul zilei de ieri, si Bancpost a depus oferta pentru program, cu un plafon de 50 de milioane de euro. De asemenea, Piraeus Bank vrea sa dea credite in limita unui plafon de 100 de milioane de euro, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax.
Pe de alta parte, potrivit premierului Emil Boc, 12 banci si-ar fi depus ofertele pentru "Prima casa", plafonul ajungand la 814 milioane de euro.
In 10-11 zile se poate lua un credit
Dintre cele sapte banci care au depus propunerile de finantare pana ieri-dimineata la ora 9.30, una singura a propus o dobanda de ROBOR + 0%. Celelalte banci se situeaza cu putin sub pragul de EURIBOR plus maximum 4% la euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5% pentru creditele in lei. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator. Potrivit oficialului Fondului de garantare, ofertele de creditare in lei au fost mai putine spre deosebire de cele in moneda europeana. De altfel, la sfarsitul lunii martie doar 7,6% dintre credite erau in lei, restul de 92,4% erau in valuta.
Persoanele care vor sa isi achizitioneze o locuinta cu "Prima casa" nu ar trebui sa astepte mai mult de 10-11 zile pentru a contracta un imprumut, inclusiv cu inregistrarea ipotecii. Documentatia care va fi depusa va fi cea solicitata de fiecare banca in parte. Programul va deveni operational din a doua zi, dupa semnarea unui ordin comun intre Ministerul pentru IMM-uri si Ministerul Finantelor privind modul de gestionare si de plata. "Pe 9 iulie, dupa ce ordinul va fi semnat, noi suntem pregatiti operational sa incepem analiza dosarelor pe care solicitantii le vor depune la banci", a mai spus Saramet.
Comisioane de 0,42% suportate de client
Persoanele care vor lua credit prin programul "Prima casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 de euro plus diferenta din pretul de achizitie. Durata maxima a creditului este de 30 de ani, iar bancile nu vor percepe comision de rambursare anticipata. In cazul locuintelor care sunt in diferite faze de constructie, ca si in al celor care vor fi achizitionate off-plan, solicitantul va plati catre Fondul de garantare un comision de analiza de 0,15% pentru maximum 18 luni. Daca dezvoltatorul nu va termina constructia locuintei in acest timp, solicitantul va pierde finantarea, a explicat Aurel Saramet. In afara de acest comision, clientul va mai plati tot catre Fond un comision de administrare de 0,37%.
"Comisionul de administrare este extrem de mic si nu ne acopera cheltuielile. In primul an vom inregistra pierderi pe care speram sa le acoperim din alte surse", a mai precizat Saramet.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile