Ce masuri anticriza au luat companiile pe termen scurt
Data publicarii: 26-06-2009 | AfaceriReducerea costurilor, planurile de restructurare, concedierile, diminuarea veniturilor si externalizarea serviciilor de suport au fost primele masuri la care au apelat companiile in contextul economic actual, potrivit firmelor de consultanta in resurse umane.
Aproape 90% dintre companii au accelerat programele de reducere a costurilor, in timp ce mai mult de jumatate dintre acestea au demarat planurile de restructurare, ca raspuns la efectele crizei economice globale, potrivit unui studiu realizat la nivel global de firma de consultanta Ernst&Young.
O alta masura adoptata de companii a fost reducerea numarului de angajati, aproape 40% dintre firmele la nivel international au operat disponibilizari in ultimele sase luni. Diminuarea procentajului de crestere salariala si a platilor variabile pentru 2009, cu scopul de a reduce valoarea cheltuielilor, trimiterea angajatilor in somaj tehnic, disponibilizarile colective, precum si externalizarea serviciilor de suport - administrarea de personal, IT-ul, contabilitatea - sunt alte masuri pe care majoritatea companiilor le-au luat in calcul in prima parte a acestui an.
Pe piata locala, cele mai multe companii au anuntat ca vor sa inghete structura organizatorica sau sa reduca numarul de angajati pe parcursul acestui an, potrivit studiilor recente realizate pe piata locala.
George Butunoiu, specialist executive search, spune ca firmele de pe piata locala au trecut la inlocuirea personalului depasit profesional si la masuri drastice de reducere a costurilor, in timp ce, pentru a-si pastra jobul, angajatii au acceptat sa negocieze cu firmele o reducere temporara a salariilor. Cresterile salariale prognozate de companiile din Romania pentru acest an variaza intre 0-11%.
Cele mai mici procentaje de crestere au fost raportate de sectorul bancar si in productie, intre 0% si 6%, iar cele mai mari au fost raportate de companiile din FMCG (10-11%) si de firmele care activeaza in domeniul materialelor de constructii, 10%, potrivit datelor studiului salarial "Total Remuneration Survey 2009", realizat de compania de consultanta Mercer.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile