Tinerii nu se mai lasa sedusi de mirajul multinationalelor
Data publicarii: 25-06-2009 | HR/CariereTragand linie la jumatatea anului, despre 2009 se poate spune deja ca este mai mult anul concedierilor, decat al angajarilor. Paradoxal, in plina recesiune, numarul solicitarilor de angajare din partea tinerilor a scazut alarmant.
Cei mai afectati de situatia economica actuala sunt tinerii. Dovada, cresterea somajului in randul celor care nu au implinit inca 25 de ani, la nivelul intregii Europe, la 17%. Adica mai mult decat dublul ratei totale. Specialistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului va depasi 30% in unele tari din UE. Alarmati, oficialii Comisiei Europene au lansat catre mediul de afaceri indemnul de a primi mai multi ucenici si stagiari, pentru a-i ajuta pe tineri sa se integreze pe piata muncii.
In Romania insa, companiile sunt mult mai putin interesate sa angajeze tineri, fata de anii anteriori. "In aceasta perioada, cele mai multe companii vor sa angajeze persoane care au experienta si care pot genera rapid rezultate. Un tanar fara prea multa experienta are nevoie de o perioada de invatare. Putine companii isi mai permit luxul de a astepta cel putin sase luni - un an, pana cand tanarul absolvent asimileaza cunostintele necesare pentru a genera rezultate pentru companie", comenteaza Mihaela Perianu, director general la AIMS Human Capital.
Pe de alta parte, nici tinerii nu mai sunt… cum erau odata. Generatia Y nu mai este dispusa sa urmeze modelul aspirational al parintilor. Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala este principiul invocat frecvent in cadrul interviurilor de angajare. "Stau pana la ora opt, noua seara la serviciu, iar in weekend tot mai am vreo patru ore de lucru acasa", aflam de la un tanar recent angajat la o firma internationala de consultanta. O alta tanara, de 22 de ani, pe care am cunoscut-o la un targ de joburi, considera ca merita sa lucrezi intr-o multinationala, dar numai pe termen scurt. "Atmosfera de lucru este placuta, este curatenie, iar relatiile cu sefii sunt de la egal la egal. Salariile insa nu cresc, nu ai prime de sarbatori si, desi se spune ca bonusurile se dau in functie de rezultate, in realitate le iau doar unii. Pe termen lung, nu prea ai sanse de reusita."
Integral in Capital
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile