Comisia Europeana recomanda Romaniei reducerea deficitului sub 3% pana in 2011

Data publicarii: 25-06-2009 | Economie

Comisia Europeana (CE) a recomandat Romaniei sa reduca deficitul (bugetar n.r.) sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2011, conform unui comunicat publicat de Comisie.

Criza economica globala a dus la o reducere drastica a intrarilor de capital privat in Romania, ducand la o scadere considerabila a activitatii incepand cu ultimul trimestru din 2008, scrie Comisia.

Estimarile privind PIB-ul real al Romaniei, cuprinse intr-un tabel publicat in cadrul raportului, se refera la o comprimare cu 4% a economiei in 2009, urmata de o crestere de 0,1% in 2010. In 2011, PIB-ul ar trebui sa avanseze cu 2,4%.

Luand in calcul absenta spatiului de manevra privind aplicarea de politici fiscale si nevoie de a corecta dezechilibrele fiscale si externe majore, Romania va prefera o pozitie fiscala restrictiva pentru perioada 2009-2011, reiese din raportul CE.

Autoritatile din Romania au drept tinta un deficit de 5,1% in 2009, scopul declarat fiind atingerea unui nivel de sub 3% pana in 2011.

Efectele masurilor bugetare sunt insa supuse unor riscuri, in opinia Comisiei, luand in calcul incertitudinea legata de scenariul macroeconomic din 2009, eficienta implementarii cheltuielilor si lipsa de informatii privind masurile concrete menite a sustine consolidarea fiscala dupa 2009.

Comisia Europeana recomanda Romaniei sa reduca deficitul pana in 2011, sa implementeze masurile fiscale detaliate in bugetul pe 2009 adoptat in luna februarie, reviziut in aprilie, mai ales cele ce se refera la reforma sectorului de pensii si a salariilor din domeniul public.

Comisia mai recomanda Romaniei sa ia masurile necesare atingerii tintei de deficit pentru 2009 si sa specifice directiile prin care intentioneaza sa reduca deficitul in 2010 si 2011, mai ales cele legate de reducerea cheltuielilor cu salariile din domeniul public, de intarirea guvernantei fiscale si transparentei, crearea unui consiliu fiscal independent, introducerea de limite privind reviziurile bugetare si redactarea de reglementari fiscale menite a restructura sistemul de salarizare al sectorului public, imbunatatirii procesului de colectare de venituri, accelerarea reformei sistemului de pensii pentru a reduce cheltuielile legate de segmentul de populatie de varsta a treia si imbunatatirea eficientei cheluielilor cu sectorul de sanatate.

CE mai doreste ca Romania sa isi intareasca economia prin implementarea reformelor structurale, mai ales prin sporirea eficientei administratiei publice, imbunatatirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor legate de munca la negru si intensificarea absorbtiei de fonduri europene.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: