OCDE indeamna BCE sa reduca rapid dobanda cheie
Data publicarii: 24-06-2009 | InternationalBanca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa relaxeze rapid politica monetara din cauza presiunilor de temperare a inflatiei care ar urma sa se accentueze in urmatorii doi ani, a anuntat miercuri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in raportul bianual, arata Reuters.
BCE redus dobanda cheie cu 3,25% din octombrie 2008, pana la minumul record de 1% si a anuntat, de asemenea, ca va achizitiona obligatiunile garantate ale companiilor pentru facilitarea accesului la creditare in contextul recesiunii. "Cresterea presiunilor de temperare a inflatiei anticipate in urmatorii doi ani implica o actiune rapida in ceea ce priveste relaxarea politicii monetare", arata OCDE.
BCE vrea sa mentina inflatia la un nivel inferior, dar aproape de 2%, dar o scadere puternica a pretului petrolului a dus la stagnarea cresterii preturilor de consum din zona euro, pentru prima data in mai, iar acestea ar urma sa scada in iunie si iulie.
"Ar trebui implementate politici pentru relaxarea creditarii si lichiditatilor, pentru evitarea dificultatilor provenite din sfera institutionala a zonei euro", mai arata organizatia.
OCDE a revizuit in coborare estimarile privind inflatia din zona euro din 2009 la 0,5%, de la 0,6%, fara a schimba insa prognoza pentru o inflatie de 0,75 in 2010.
Totodata, OCDE a coborat si estimarile formulate in martie privind cresterea economica din cele 16 state din zona euro, asteptand o comprimare a economiei cu 4,8% in 2009, de la 4,1% anterior, dar se asteapta la o stagnare in 2010 si nu la o comprimare cu 0,3%.
In acelasi timp, Comisia Europeana se asteapta la o scadere a produsului intern brut (PIB) din zona euro cu 4% in 2009.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, OCDE se asteapta acum ca acesta sa atinga 5,6% din PIB-ul zonei euro anul acesta si 7% din PIB in 2010. La randul sau, Comsia Europeana estimeaza un deficit bugetar de 5,3% in 2010 si de 6,5% in 2010.
OCDE mai estimeaza un deficit bugetar de 14% din PIB pentru Marea Britanie, in contextul unei recesiuni de 4,3% in 2009. In acelasi timp, datoriile publice ale Poloniei ar putea depasi limita impusa de 60% din PIB, dar inasprirea politicii fiscale ar putea fi urmata de relaxarea celei monetare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului