OCDE indeamna BCE sa reduca rapid dobanda cheie
Data publicarii: 24-06-2009 | InternationalBanca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa relaxeze rapid politica monetara din cauza presiunilor de temperare a inflatiei care ar urma sa se accentueze in urmatorii doi ani, a anuntat miercuri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in raportul bianual, arata Reuters.
BCE redus dobanda cheie cu 3,25% din octombrie 2008, pana la minumul record de 1% si a anuntat, de asemenea, ca va achizitiona obligatiunile garantate ale companiilor pentru facilitarea accesului la creditare in contextul recesiunii. "Cresterea presiunilor de temperare a inflatiei anticipate in urmatorii doi ani implica o actiune rapida in ceea ce priveste relaxarea politicii monetare", arata OCDE.
BCE vrea sa mentina inflatia la un nivel inferior, dar aproape de 2%, dar o scadere puternica a pretului petrolului a dus la stagnarea cresterii preturilor de consum din zona euro, pentru prima data in mai, iar acestea ar urma sa scada in iunie si iulie.
"Ar trebui implementate politici pentru relaxarea creditarii si lichiditatilor, pentru evitarea dificultatilor provenite din sfera institutionala a zonei euro", mai arata organizatia.
OCDE a revizuit in coborare estimarile privind inflatia din zona euro din 2009 la 0,5%, de la 0,6%, fara a schimba insa prognoza pentru o inflatie de 0,75 in 2010.
Totodata, OCDE a coborat si estimarile formulate in martie privind cresterea economica din cele 16 state din zona euro, asteptand o comprimare a economiei cu 4,8% in 2009, de la 4,1% anterior, dar se asteapta la o stagnare in 2010 si nu la o comprimare cu 0,3%.
In acelasi timp, Comisia Europeana se asteapta la o scadere a produsului intern brut (PIB) din zona euro cu 4% in 2009.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, OCDE se asteapta acum ca acesta sa atinga 5,6% din PIB-ul zonei euro anul acesta si 7% din PIB in 2010. La randul sau, Comsia Europeana estimeaza un deficit bugetar de 5,3% in 2010 si de 6,5% in 2010.
OCDE mai estimeaza un deficit bugetar de 14% din PIB pentru Marea Britanie, in contextul unei recesiuni de 4,3% in 2009. In acelasi timp, datoriile publice ale Poloniei ar putea depasi limita impusa de 60% din PIB, dar inasprirea politicii fiscale ar putea fi urmata de relaxarea celei monetare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile