Mic ghid de negociere la cumpararea unui apartament
Data publicarii: 24-06-2009 | ImobiliareCand vrei sa-ti cumperi un apartament, primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vizor este amplasamentul, iar o mica documentare referitoare la preturile practicate pentru zona avuta in vedere nu strica.
Preturile apartamentelor din zonele centrale sunt mai mari fata de cele din zonele semicentrale sau aflate la marginea Bucurestiului, diferenta fiind de pana la 50% in unele cazuri. Astfel, pentru un apartament cu doua camere din zona Calarasilor, proprietarul cere in jur de 105.000 de euro, iar pentru cele situate in Drumul Taberei, ofertele abunda cu preturi medii de 54.000 de euro.
Avantajul locuintelor din zonele centrale si semicentrale este proximitatea de mijloace de transport in comun, institutii, scoli, gradinite. In cazul apartamentelor situate la marginea orasului, accesul la aceste utilitati este mai dificil.
Putine locuri de parcare, igrasie si galagie, un minus de 3.000 de euro
Se poate intampla ca apartamentul sa corespunda cu preferintele cumparatorului, dar zona in care se afla sa nu ofere multe facilitati. "Locuinta poate fi foarte buna, dar imprejurimile sa nu ofere locuri de parcare suficiente. Cei care sunt presati sa vanda mai scad din pret", ne-a declarat Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.
Alte aspecte, care pot duce la o reducere din pretul cerut de proprietar, sunt cele legate de starea peretilor, spre exemplu daca exista igrasie, daca apartamentul este stradal si toata ziua se aud zgomotele masinilor si daca este orientat spre nord (neluminos), ceea ce poate duce la o reducere din pretul cerut de 2.000 - 3.000 de euro, mai spune Crivii. "Am avut in oferta un apartament intr-un bloc construit in 1991 si ne era rusine sa mergem la vizionari pentru ca in casa scarilor era mizerie si un miros infect", ne-a declarat Gabriela Mihalcea, agent imobiliar.
Apartamentele mai vechi de 1977 se vand mai greu, dar mai ieftin
Un alt element care trebuie luat in considerare este si data constructiei blocului. Agentii imobiliari spun ca, dupa cutremurul din luna aprilie a acestui an, locuintele construite inainte de anul 1977 se vand din ce in ce mai greu.
"Diferenta la pret dintre un apartament situat intr-un bloc construit in 1977 si unul situat intr-un bloc din 1984 este de 15.000 de euro", ne-a spus Gabriela Mihalcea, agent imobiliar.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani