Noi reglementari pe piata cardurilor
Data publicarii: 24-06-2009 | Finante-BanciImpunerea de limite administrative pentru dobanzile penalizatoare a taxelor si comisioanelor bancare ar putea conduce la diminuarea tranzactiilor. Visa si MasterCard ar putea sa inregistreze venituri mai mici din cauza normelor suplimentare privind cardurile de credit din Statele Unite.
In prezent, in Congresul SUA se dezbate posibilitatea de a limita interchange rate (comisioanele pe care comerciantii trebuie sa le plateasca bancii unde au deschis contul si bancii ce a emis cardurile de credit). Primele care isi vor vedea diminuate veniturile sunt bancile.
Dar investitorii si analistii sunt ingrijorati ca bancile, ce detin deja in bilanturile lor credite neperformante si active toxice, vor incerca sa imparta cu Visa si cu MasterCard scaderea veniturilor. "Pe termen lung este un risc evident pentru sistem, dar impactul asupra cotatiilor bursiere ale celor doua companii este imediat", a declarat Donald Fandetti, analist la Citigroup, citat de Bloomberg.
Visa si MasterCard spun ca nu ar fi afectate de aceste norme pentru ca nu percep acest interchange rate. Dar ingrijorarile referitoare la aceasta intentie legislativa au contribuit la scaderea luna trecuta cu 10% a pretului actiunilor Visa, respectiv cu 5% pentru MasterCard, iar analistii prefigureaza noi scaderi. Ei se asteapta la reducerea profiturilor MasterCard cu 20%, iar cele ale Visa cu 10%.
Retailerii nu pot negocia comisioanele bancilor
Reglementarea prin lege a interchange rate vine in completarea normelor deja aprobate privind plafonarea dobanzilor percepute pentru sumele acordate prin intermediul cardurilor de credit si a penalitatilor percepute pentru intarzierea achitarii creditului.
Noua lege va conferi comerciantilor si retailerilor mai multe puteri pentru a negocia cu bancile nivelul comisioanelor la platile cu carduri. Proprietarii de magazine s-au plans deseori ca bancile s-au inteles intre ele pentu a stabili structura acestor taxe si ca blocheaza negocierile directe cu Visa si MasterCard.
Anul trecut, in SUA, interchange rate a crescut cu 14%, venitul total realizat fiind de 84 de miliarde de dolari, reprezentand, in medie, aproximativ 1,75% din totalul platilor efectuate prin intermediul cardurilor. Visa si MasterCard sunt partial aparate de impactul noilor reglementari, pentru ca ele primesc un comision fix ori de cate ori o persoana foloseste un card de debit sau de credit fara a incasa direct interchenge rate.
Profiturile lor vor scadea insa pe fondul contractiei intregului sector al cardurilor de credit. Daca bancile isi vor vedea diminuate veniturile provenite din interchange rate ar putea cere Visa si MasterCard sa imparta acest efort financiar cu ele.
Cardurile sunt anchetate si in Europa
Si in Europa, comisioanele percepute de banci la platile cu cardul sunt reclamate de catre retaileri si comercianti. Vizata este Visa Europe Ltd, cea mai mare platforma de plati din UE.
"Procedura prin care Visa percepe asa-numita interchange rate este incorecta", a declarat secretarul general al Asociatiei Retelelor de Retail, din care fac parte Carrefour si Tesco.
"Comerciantii sunt fortati sa plateasca pentru unele servicii de care nu beneficiaza. Comisioanele bancare sunt singurele servicii pe care retailerii, chiar si cei mai mari, nu le pot negocia", a adaugat el.
Visa Europe este deja anchetata de Comisia Europeana (CE). Modul in care sunt concepute comisioanele poate reduce concurenta intre bancile ce emit carduri sub sigla Visa si in plus majoreaza costurile societatilor ce accepta plata cu carduri de credit, se arata in raportul CE.
Companiile pot fi amendate cu pana la 10% din cifra de afaceri anuala daca sunt gasite vinovate de practici anticoncurentiale.
In aprilie, MasterCard, care a fost acuzata de CE la fel ca si Visa Europe, a acceptat sa reduca interchange rate la 0,30% din valoarea unei tranzactii pentru cardurile de credit si la 0,20% pentru cele de debit. Visa Europe s-a desprins din Visa Inc. inainte de oferta publica initiala lansata la sfarsitul anului 2007.
Compania de plati cu sediul la Londra, ce este detinuta de bancile membre, Visa Europe, a demarat negocieri cu CE pentru stabilirea nivelului interchange rate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman