Tot ce trebuie sa stiti despre constatarea amiabila in caz de accident
Data publicarii: 23-06-2009 | DiverseSoferii care fac accidente soldate doar cu daune materiale pot scapa, de la 1 iulie, de drumul la Politie, dar si de eventualele amenzi si puncte de penalizare, odata cu introducerea constatarii amiabile (in terminologia de specialitate constat).
Constatul este un formular pe care soferii implicati intr-un accident usor si care nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor il vor putea completa pe loc cu datele accidentului, fara sa mai fie nevoiti sa anunte Politia. Noua metoda, care este optionala, fiind o alternativa la varianta traditionala, functioneaza deja in toate statele Uniunii Europene.
"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a facut deja apel la companiile de asigurari pentru ca acestea sa le dea tuturor posesorilor de RCA cate un formular de constat amiabil", a declarat pentru Gandul Albin Biro, membru al CSA.
Vinovatia, stabilita de asiguratori
Noutatea este ca vinovatia va fi decisa de companiile de asigurari unde posesorii de automobile au polita RCA, si nu de catre Politie. Ambii soferi trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila.
"Exista posibilitatea ca cele doua opinii sa nu corespunda. Fiecare scrie ce crede si apoi se vor certa companiile de asigurari, pentru stabilirea vinovatului. Insa, daca una dintre parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul", a explicat Biro.
Formularul, care are doua pagini autocopiative, trebuie completat, printre altele, si cu datele celor care au fost martori la evenimentul rutier, precum si cu o schita a accidentului. Reprezentantii companiilor de asigurari ii avertizeaza pe automobilistii care vor recurge la constatul amiabil sa fie atenti. "Pentru a evita anumite neplaceri, cel mai bine este sa se verifice permisul de conducere, cartea de identitate, talonul masinii, polita RCA ale celuilalt sofer, pentru a fi siguri ca acesta le-a completat corect in formularul de constat amiabil, astfel incat asiguratorul sa intocmeasca in mod corect dosarul de dauna", avertizeaza la unison reprezentantii asiguratorilor.
Fiecare conducator auto isi pastreaza o pagina pe care va trebui sa o duca, in termen de 24 de ore la compania de asigurari care i-a eliberat polita RCA. "Formularul este la fel cu ceea ce se completa pana acum la Politie in caz de accident, doar ca de la 1 iulie se va completa pe capota masinii, daca aceasta nu este prea sifonata", mai spune Biro.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman