Renuntarea la leasing, o povara
Data publicarii: 19-06-2009 | Finante-BanciNeplata ratelor nu este o solutie, pentru ca vei avea de achitat in continuare comisioane, dobanzi si alte taxe suplimentare. Daca lasi masina in parcarea companiei de leasing, nu inseamna ca ai scapat de probleme. Poti, totusi, sa transferi contractul catre o alta firma sau persoana.
Daca nu mai ai bani si vrei sa renunti la contract, firma de leasing te va urmari la tot pasul. Asta pentru ca trebuie sa recupereze de la tine nu doar masina, ci si toate costurile aferente finantarii. Adica, comisioane, dobanzi si alte taxe suplimentare.
Renuntarea la masina este costisitoare
Iar daca aceste datorii nu sunt achitate, se poate trece la executarea altor garantii, bilete la ordin, in cazul companiilor, insa doar cu acordul judecatorilor. Ceea ce inseamna taxe suplimentare, suportate, in final, tot de client. De asemenea, tot prin hotarare judecatoreasca, ratele si restantele se pot opri din conturile bancare detinute de utilizatorul masinii.
Multi romani au trait cu falsa impresie ca, prin leasing inchiriezi o masina si o poti restitui oricand, scapand de orice responsabilitate. "Cei mai multi au avut senzatia ca firmele de leasing sunt comercianti de autovehicule. In realitate, acestea sunt institutii de credit. Ele trebuie sa recupereze respectivele sume, nu doar masina, a carei valoare scade semnificativ din cauza uzurii", spune Dinu Petre, avocat partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii.
Acesta mai spune ca, din cauza crizei, multe persoane au crezut ca pot scapa de un cost suplimentar inapoind masina firmei de leasing. Ele descopera insa ca, renuntarea la masina se poate dovedi extrem de costisitoare. "De fapt, predarea masinii firmei de leasing este o afacere in pierdere pentru ambele parti", spune Dinu Petre. Asta pentru ca au fost si cazuri in care compania a perceput taxe pentru parcarea autovehiculului in curtea sa.
Variante care te pot salva
Totusi, exista si solutii salvatoare pentru cei care vor sa renunte la automobilul in leasing. Calea cea mai putin costisitoare si fara urmari este cedarea contractului de leasing catre o alta persoana, fizica sau juridica. Practic, iti cauti un client interesat sa preia contractul de leasing, cu care negociezi o suma. Stabilirea pretului corect, in cazul cesiunii, nu este o sarcina chiar asa usoara.
Se va tine seama de uzura masinii, rulajul, aspectul, mici avarii, zgarieturi sau chiar aparitia pe piata a noului model. Dupa ce te intelegi la pret cu potentialul cumparator, acesta va prezenta dosarul de finantare la societatea de leasing spre analiza. Daca hotararea este favorabila, se va incheia contractul de cesiune si fostul utilizator va incasa pretul convenit de la noul utilizator.
De cele mai multe ori, cel care preda leasingul va pierde din contravaloarea ratelor deja platite si isi va recupera numai avansul platit. Deocamdata, cei care nu mai fac fata renunta la contract de bunavoie, iar firmele de leasing au inceput deja sa se confrunte cu o crestere a rau-platnicilor.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman