Liderii europeni vor o mai buna supraveghere a sectorului financiar
Data publicarii: 19-06-2009 | InternationalLiderii europeni trebuie sa isi asume angajamente pentru intarirea supravegherii sistemului financiar, in timp ce se confrunta cu limitarile impuse de Marea Britanie, dupa ce presedintele Statelor Unite, Barck Obama, a anuntat miercuri reforme majore in aceasta directie, scrie Reuters.
Oficialii din statele membre ale Uniunii Europene (UE), aflati la Bruxelles cu ocazia Consiliului European de Vara, vor sa ceara Comisiei Europene sa inainteze propuneri legislative "cel mai tarziu la inceputul toamnei" pentru inasprirea supravegherii sistemului financiar.
Potrivit unui document preliminar, acestia nu vor discuta imediat cele mai importante puncte ale reformei, catalogata drept decisiva pentru prevenirea unei alte crize financiare.
Marea Britanie se opune unei serii de idei sustinute de oficialii de la Bruxelles, care cer introducerea unei monitorizari supranationale in Europa. De asemenea, oficialii Sloveniei, Slovaciei si Romaniei se arata la fel de rezervati in fata acestei propuneri.
Liderii europeni si-au exprimat sprijinul pentru o mare parte a conditiilor reformei inaintata de Comsia Europeana la sfarsitul lunii mai. Reforma prevede mai ales introducerea, incepand cu 2010, a trei noi autoritati paneuropene, responsabile cu supravegherea bancilor, companiilor de asigurari si pietelor financiare.
Acestea ar urma sa inlocuiasca actualele comitete de consultanta si ar avea putere decizionala, actionand drept mediator intre supraveghetorii nationali, in cazul unei neintelegeri.
Marea Britanie refuza sa acorde o putere atat de mare autoritatilor paneuropene, care ar putea afecta bugetul statelor, in cazul unor interventii.
Prin urmare, pentru pastrarea suveranitatii nationale, Comisia ar trebui sa se asigure ca propunerile "nu vor afecta responsabilitatile bugetare ale statelor membre". Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut joi ca aceasta reforma intampina "o rezistenta masiva".
Reforma propusa de oficialii de la Bruxelles are in vedere, de asemenea, "un comitet european pentru riscuri sistemice", care ar urma sa atraga un semnal de alarma asupra autoritatilor nationale si ar formula recomandari in cazul detectarii unei probleme.
Miercuri, presedintele Statelor Unite, Brack Obama a spus ca planul sau destinat schimbarii sistemului de supraveghere a sectorului financiar este necesar pentru remedierea problemelor legate de asumarea excesiva de riscuri, ce a stat la baza intrarii economiei intr-o lunga perioada de recesiune.
Propunerea, ce va trebui aprobata de Congres, descrie ce mai mare schimbare a regulilor din acest sector, din ultimii 70 de ani, adaugand o serie de reguli suplimentare ce se vor aplica in cazul marilor companii.
Astfel, se va crea o agentie pentru monitorizarea produselor financiare destinate consumatorilor, Federal Reserve va supraveghea companiile considerate prea mari ca sa esueze, si va aduce fondurile de risc si pe cele private sub supraveghere federala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului