Marile banci elvetiene sunt confruntate cu perspective sumbre
Data publicarii: 18-06-2009 | InternationalIn ciuda unei reveniri usoare de la inceputul anului, marile banci elvetiene sunt departe de a fi scapat de criza, fiind in continuare confruntate cu perspective "sumbre", a avertizat joi banca centrala a Elvetiei, eliminand sperantele unei reveniri rapide, conform unei analize AFP.
"Din punct de vedere al profitabilitatii, anul 2008 a fost cel mai slab din toate timpurile", a estimat banca, in raportul sau privind stabilitatea financiara.
Cele 327 de banci din Elvetia au fost afectate de scaderea cu 40,3% a profiturilor obtinute, la 8,4 miliarde franci elvetieni (5,6 miliarde euro), scrie AFP.
Numarul bancilor care au raportat pierderi a crescut de la 11 in 2007 la 43 in 2008.
Departe de a fi iesit din spectrul "subprime", perspectivele pe termen scurt si mediu pentru bancile elvetiene sunt "sumbre", avertizeaza banca centrala a Elvetiei.
UBS, care a inregistrat in 2008 o pierdere enorma de 20,9 miliarde franci elvetieni, a raportat o pierdere de doar 1,975 miliarde franci in primul trimestru din 2009, fata de nivelul de 11,6 miliarde anuntat in perioada similara din 2008.
In ceea ce priveste grupul Credit Suisse, a doua banca elvetiana, primul trimestru din 2009 a adus un profit net de doua miliarde franci elvetieni, fata de pierderea de 2,1 miliarde inregistrata in perioada similara din 2008.
In ciuda reducerii pozitiilor riscante pe plan global din portofoliu, "expunerea marilor banci este in continuare importanta", a explican banca centrala.
Aceste expuneri sunt importante "nu doar pe plan general, dar si din punct de vedere al capacitatii acestor banci ce a absorbi socuri viitoare", afirma banca.
Recesiunea mondiala risca sa cauzeze si mai multe probleme bancilor, nu doar din Elvetia, pe fondul cresterii numarului de detinatori de carduri de credit aflati in incapacitate de plata.
O revenire la normalitate va depinde de masurile guvernamentale insa marile banci elvetiene ar trebui sa puna deoparte cel putin 15 miliarde franci, depinzand de durata crizei, pentru a face face eventualelor pierderi, afirma banca centrala.
In cazul unei recesiuni mai profunde, pierderile vor fi "foarte mari", iar stabilitatea sistemului financiar elvetian s-ar putea deteriora si mai mult, a avertizat banca.
Banca centrala a Elvetiei, a mentinut joi dobanda cheie si a anuntat ca va continua sa ia masuri impotriva unei aprecieri a francului, in contextul in care se lupta cu amenintarea deflatiei, scrie Bloomberg.
Astfel, banca a mentinut dobanda cheie la 0,25%. Ultima decizie de coborare a dobanzii a fost luata in martie, cand banca a inceput sa cumpere obligatiuni, in contextul crizei economice globale.
Produsul intern brut al Elvetiei s-a contractat cu 0,8% in primul trimestru al anului, fata de trimestrul precedent, conform datelor publicate de ministerul elvetian al economiei, marcand intrarea in recesiune.
Slabiciunea conjuncturala a Elvetiei este si mai marcanta pe plan anual, unde s-a inregistrat o scadere de 2,4% a PIB-ului, fata de perioada similara din 2008.
Guvernul Elvetiei si-a redus puternic estimarile de crestere economica pentru 2009 si prevede in prezent o scadere a produsului intern brut cu 2,2% in acest an.
Cu toate acestea, pentru 2010, Elvetia prevede o crestere economica de 0,1%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului