Cum vinzi proprietatea pe o piata proasta

Data publicarii: 18-06-2009 | Imobiliare

Care este diferenta dintre 55.000 de euro si 50.000 de euro? 5.000 de euro, veti spune - o suma considerabila si daca vinzi, si daca vrei sa cumperi. Dar daca pentru cei 5.000 de euro nu-i mai incasati pe cei 50.000? Am ales sume rotunde ca sa fac socoteala mai simpla, dar sunt convins ca o tranzactie se poate bloca si pentru mai putin. Iar pe o piata in cadere, cum este acum cea imobiliara, cine a tinut la pret acum un an a vazut ca suta de mii se poate injumatati destul de repede.

Cum vindeti deci o proprietate cand piata nu va tine partea? Ideal ar fi sa mai asteptati pana cand imobiliarele isi revin. Dar daca sunteti presati de imprejurari? Daca aveti, de exemplu, urgent nevoie de bani? Sau si mai complicat, daca sunteti la finalul unui proces de partaj si trebuie sa impartiti cu "fostul"/"fosta"? Mai simplu spus, daca n-aveti incotro? De la bun inceput, trebuie sa va impacati cu ideea ca, pe o piata in care preturile scad, vanzatorii sunt cei de la care se asteapta concesiile. Cumparatorii au puterea! Negustoreste vorbind, trebuie sa mai lasati de la dvs., iar o data ce ati hotarat ca trebuie sa vindeti, incercati sa incheiati cat mai rapid tranzactia si sa incasati banii.

Timpul este factorul esential cand pietele se intorc. Cine reactioneaza cel mai rapid obtine cel mai bun pret. Cand piata cade, ganditi-va ca urmatoarea oferta cu care va intalniti va fi mai proasta decat cea pe care tocmai o refuzati. Cand pretul strigat prin anunturi inca era 100.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, cine vindea la 80.000 euro lua bani frumosi daca socotim ca, dupa un an, acelasi tip de apartament zace cu 60.000 de euro fara cumparatori.

Ganditi-va la un pret atractiv. Daca prin anunturi vedeti, sa zicem, 60.000 de euro pentru doua camere si cereti tot atat, nu cred ca veti vinde prea usor. Mai realiste decat pretul de strigare sunt pretul la care se bate palma si numarul tranzactiilor efectiv incheiate. Daca la preturile din anunturi nu se fac tranzactii sau se fac foarte putine, veti astepta cumparatori pana la urmatorul val de ieftiniri. E bine sa stiti ca, in timp ce dvs. stati cu ochii pe anunturi, unii bat palma la preturi mai mici decat cele pe care le cer prin ziare.

Nu dati cu piciorul ofertelor cash, chiar daca va trebui sa mai lasati la pret. Daca cel care cumpara chiar poate plati cu bani gheata, ganditi-va serios la oferta, chiar daca diferenta e de cateva mii de euro. Tranzactia se poate incheia rapid, iar interesul dvs. este sa incasati cat mai repede banii ca sa va rezolvati problema.

Nu trambitati pe la toti cunoscutii ca aveti mare nevoie de bani si trebuie sa vindeti urgent. Vorba umbla repede si, daca un cumparator afla ca sunteti la stramtoare, negocierea va fi mai dura. Daca piata e si asa proasta, nu cred ca vreti sa va complicati si mai mult pozitia la negociere. Incercati sa vindeti direct, mai ales daca la usa bate executarea silita. Daca ajungeti pe mana executorului, aveti mari sanse sa vindeti FOARTE ieftin. Executorul are interes sa vanda repede ca sa inchida dosarul si sa incaseze onorariul.

Pe de alta parte, un dezavantaj al proprietarilor care vand direct este ca anuntul lor ajunge la putini potentiali cumparatori. Dar va puteti orienta spre internet folosind site-urile gratuite sau forumurile cu tematici imobiliare. O alta solutie ar fi sa incercati cu anunturi tiparite, chiar in cartierul in care locuiti. Puteti pune anunturile la intrarile in blocuri sau la avizier. Poate in zona sunt cumparatori interesati, care cauta a doua proprietate (pentru rude sau chiar pentru inchiriere). Veti putea negocia un pret mai bun, deoarece cel care cumpara stie zona si cauta tocmai avantajul proximitatii. Pentru cine inchiriaza, proprietatea va fi mai usor de administrat daca e in acelasi cartier.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: