Marile banci americane se pregatesc sa ramburseze imprumuturile TARP
Data publicarii: 18-06-2009 | InternationalPatru dintre cele mai mari banci americane, inclusiv JPMorgan Chase & Co si Morgan Stanley, au rambursat miercuri miliarde de dolari din banii contribuabililor, iesind astfel de sub influenta guvernului Statelor Unite, relateaza Reuters.
Bancile au vrut sa ramburseze cat mai repede imprumuturile primite sub programul de 700 miliarde dolari Troubled Asset Relief Program (TARP) pentru a scapa de angajamentele care includ, printre altele, restrictii privind salariile directorilor.
JPMorgan a rambusat 25 miliarde dolari, Morgan Stanley 10 miliarde dolari, U.S. Bancorp 6,6 miliarde dolari, in timp ce banca BB&T Corp a inapoiat 3,1 miliarde dolari.
JPMorgan, U.S. Bancorp si BB&T au anuntat, de asemenea, ca vor sa rascumpere garantiile pentru actiunile lor ordinare de la Trezoreria Statelor Unite.
Oficialii Trezoreriei au anuntat saptamana trecuta ca bancile care ramburseaza banii primiti prin programul TARP ar putea sa rascumpere si garantiile, emise de banci ca parte a planului de salvare. Garantiile acorda Trezoreriei dreptul sa cumpere timp ce zece ani actiunile ordinare ale bancilor la un pret fix.
Bancile pot rascumpara garantiile la un "pret corect din punct de vedere al pietei", a anuntat Trezoreria.
BB&T negociaza actual rascumpararea garantiilor, a declarat un purtator de cuvant, in timp ce un purtator de cuvant al JPMorgan a refuzat sa comenteze. U.S. Bancorp nu a explicat cum, cand si la ce pret va rascumpara garantiile.
Un purtator de cuvant al Morgan Stanley a refuzat sa comenteze planul sau de rascumparare a garantiilor.
Totodata, alte banci majore se pregatesc sa ramburseze imprumuturile guvernamentale. Astfel, Goldman Sachs Group, care a primit 10 miliarde dolari, a anuntat anterior ca va rambursa banii miercuri, in timp ce American Express Co, care a primit 3,4 miliarde dolari, urma sa ia actiuni similare.
Printre alte banci care au primit permisiunea guvernului de a rambursa banii se numara Bank of New York Mellon Corp, Capital One Financial Corp, Northern Trust Corp si State Street Corp.
Pentru a le fi permis sa ramburseze banii, bancile au trebuit sa demonstreze ca pot strange bani de la sectorul privat, atat prin vanzarea de actiuni cat si prin emisiunea de obligatiuni fara ajutorul guvernului.
Banca centrala americana, Federal Reserve, a trebuie, de asemenea, sa fie de acord ca nivelul de capital al acestor banci este adecvat pentru continuarea operatiunilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile