FMI se opune deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele imobiliare
Data publicarii: 17-06-2009 | InternationalFondul Monetar International (FMI) s-a pronuntat marti impotriva deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele destinate achizitiilor imobiliare, estimand ca o astfel de masura ar cauza supra-indatorari in randul actorilor de pe piata imobiliara, relateaza AFP.
Fondul a publicat marti un studiu ce analizeaza eficienta acestor politici bugetare ce favorizeaza realizarea de imprumuturi pentru achizitia unor active imobiliare.
"Analiza FMI afirma ca aceste distorsiuni bugetare nu au provocat criza, insa tine sa sublinieze riscul indatorarii excesive generate la nivel de companii prin tendinta naturala pentru imprumuturi si la nivel de gospodarii prin deductibilitatea fiscala a dobanzilor pentru imprumuturile destinate achizitiilor imobiliare", precizeaza raportul FMI.
In sectorul imobiliar "aceste politici dau nastere la distorsiuni considerabile pe o piata cu o importanta macroeconomica foarte mare", conform raportului FMI.
Franta este oferita drept exemplu, impreuna cu alte trei state europene si SUA, de stat unde "investitiile imobiliare sunt favorizate de politicile fiscale".
Conform datelor analizate de FMI, efectele acestei politici fiscale sunt crestere numarului de gospodarii care fac imprumuturi pentru a investi pe piata imobiliara si sporirea volatilitatii preturilor.
FMI respinge aplicarea acestei masuri pe termen scurt, avand in vedere contextul negativ prin care trece sectorul, insa declara ferm ca "distorsiunile trebuie atacate".
Un stat poate elimina progresiv aceasta deductibilitate (ca in cazul Marii Britanii) prin taxarea proprietarilor ce inchiriaza imobilul, prin aplicarea unei taxe pe valoarea adaugata pe tranzactiile imobiliare sau prin majorarea impozitelor funciare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani