Wall Street priveste cu teama planurile administratiei Obama privind agentiile de rating
Data publicarii: 16-06-2009 | InternationalAdministratia Obama va anunta reforme dure in ceea ce priveste agentiile de rating, dorind ca acestea sa faca diferente clare intre obligatiuni corporative si valorile mobiliare sustinute de credite ipotecare, masura primita negativ de Wall Street si finantatori imobiliare, scrie Reuters.
Conform noului plan de reglementare a pietelor financiare al Casei Albe, ce va fi anuntat miercuri, agentiile de rating precum Moody's Corp, Standard & Poor's si Fitch Ratings, ar putea fi fortate sa puna bazele unei noi metodologii de rating pentru produsele legate de creditele ipotecare.
"Un rating este un rating si indiferent de clasa in care este clasificat un produs, ar trebui sa insemne acelasi lucru", a declarat Brendan Reilly, vice-presedintele companiei Commercial Mortgage Securities Association, ce reprezinta industria de finantare a pietelor imobiliare.
"Daca pui un simbol asupra produselor structurate, sugerezi intr-o anumita masura ca ratingul acordat este diferit, pentru ca daca nu ar fi asa, de ce l-ai incarda intr-o categorie diferita", a adaugat Reilly.
Oponentii acestor modificari sunt de parere ca acestea vor afecta investitorii simpli si pietele de credit.
Wall Street si sectorul imobiliar declara ca aplicarea unui statut special sau un simbol unui rating AAA ar indeparta fondurile de pensii si fondurile mutuale de produsele structurate, pentru ca aceste fonduri investesc doar in valori mobiliare cu rating de investitii.
Astfel, pietele de credit s-ar bloca, intr-o perioada in care se pot observa chiar imbunatatiri.
Planul administratiei Obama va forta agentiile de rating sa ofere informatii suplimentare despre metodologia folosita pentru a acorda ratinguri acestor produse structurate, a declarat luni un purtator de cuvant al departamentului american al Trezoreriei.
Casa Alba vrea sa reduca si dependenta investitorilor si a autoritatilor de reglementare de agentiile de rating, conform unui editorial scris in Washington Post de secretarul american al Trezorerie, Timothy Geither si consilierul economic al Casei Albe, Lawrence Summers.
Majoritatea planurilor administratiei sunt redactate de Comisia pentru Schimburi si Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission-SEC), ce a primit atributii legate de supravegherea agentiilor de rating, printr-o lege din 2006.
In 2008, SEC a adoptat o serie de reglementari menite a supraveghea practicile agentiilor de rating, cerand si mai multa transparenta legata de metodologie si activele ce sustin valorile mobiliare ce au primit calificative.
Angajatii agentiilor de rating nu pot acorda calificative produsului pe care il structureaza si nici nu pot obtine comisioane din produsul pe care il analizeaza.
Sprijinul venit din partea Casei Albe repezinta un ajutor important pentru SEC, care va actiona impotriva dorintei Wall Street.
Cele mai mari agentii de rating au fost intens criticare pentru superficialitatea cu care au acordat ratinguri maxime unor produse structurate care s-au deteriorat rapid odata cu prabusirea pietei imobiliare americane.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile