Bancile ar intra in Prima Casa mai mult de ochii lumii
Data publicarii: 16-06-2009 | Finante-BanciPropunerea facuta de stat institutiilor de credit din Romania presupune dobanzi mai mici chiar decat cele inaintate initial de cele mai "intelegatoare" banci. Unele banci vor intra totusi in program, de dragul imaginii.
Dobanda de 5,2% pentru creditele in euro care vor fi acordate prin programul "Prima casa" este mai mica decat oricare dintre propunerile facute anterior de bancile locale. Dupa intalnirea cu Guvernul din urma cu doua saptamani, cele mai bune oferte le facusera Alpha Bank si BRD, care propuneau dobanzi intre 5,5 si 6%. De asemenea, o oferta tentanta, insa cu un punct peste ceea ce a stabilit Guvernul, avea si Piraeus, care propunea o dobanda de 6,2% pe an. In acest context, motivatia principala a bancilor pentru a intra in programul "Prima casa" ramane castigul de imagine, in nici un caz profitul, dupa cum sustin mai multi bancheri autohtoni care au refuzat sa fie citati.
Mai mult, exista voci care spun ca dobanzile propuse de Guvern sunt mult prea mici chiar si pentru a obtine un minim de castig. "Doar 4% peste EURIBOR este mult prea putin. Dupa parerea mea, dobanda ar trebui sa fie minim minimorum 5,75-6%, incluzand si o componenta sociala din partea bancii", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, care este si membru in CA al BRD.
Pe de alta parte, a doua banca locala care a venit cu una dintre cele mai bune oferte la intalnirile anterioare cu Guvernul ramane interesata de programul "Prima casa". "Noi am venit initial cu o oferta pe care presa a catalogat-o drept cea mai buna de pe piata. De altfel, propunerea noastra era undeva in apropierea cifrei avansate de Guvern. Ramanem interesati de acest program, insa nu trebuie sa uitam ca intr-o economie de piata orice banca trebuie sa urmareasca un minim de profit. Cred ca vor fi mai multe banci care vor intra in acest program", a declarat la The Money Channel Petre Bunescu, vicepresedintele BRD. Alpha Bank si Piraeus sunt si ele interesate de program chiar si in actualele conditii. CEC va participa de asemenea, mizand pe componenta in lei.
Dobanda la creditele pentru programul guvernamental "Prima casa" va fi calculata in functie de dobanda de referinta, astfel ca la creditele in euro va fi EURIBOR la 3 luni plus o marja maxima a bancii de 4%, iar la creditele in lei ROBOR plus maximum 2,5%, potrivit normelor metodologice de aplicare a programului, stabilite de Guvern. Astfel, dobanda maxima la creditele in euro va fi de 5,2% (nivelul EURIBOR este de 1,268%), iar la cele in lei de 13,3% (ROBOR la 3 luni este acum 10,83%). Persoanele care vor lua credit prin programul "Prima casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferenta dintre pretul de achizitie si valoarea de 60.0000 de euro, daca pretul locuintei este mai mare. In prezent, cea mai buna oferta bancara pentru credit ipotecar in euro are costuri de peste doua ori mai mari decat cele propuse de Guvern.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile