Economia Marii Britanii va reintra pe crestere in primul trimestru din 2010
Data publicarii: 15-06-2009 | InternationalEconomia Marii Britanii va reintra pe crestere in 2010 si Bank of England va trebui sa isi extinda planul privind tiparirea de bani, pentru accelerarea procesului de recuperare, a estimat luni Confederatia Industriei Britanice (CIB), scrie Bloomberg.
Produsul intern brut va scadea cu 0,3% in al doilea trimestru si cu 0,1% in al treilea, conform estimarilor CIB.
Economia va reintra pe crestere in primul trimestru din 2010, cand va avansa cu 0,1% si cu 0,3% in al doilea trimestru, arata CIB. Totusi, numarul somerilor va continua sa creasca si va depasi trei milioane, conform estimarilor.
Estimarile grupului vin in contextul in care autoritatile de politica monetara si-au reafirmat luna aceasta planul de a tipari 125 miliarde lire sterline, dintr-un total de 150 miliarde lire sterline, cat fusese autorizat pentru cheltuieli pe piata obligatara.
O incetinire a revenirii economice va continua sa afecteze veniturile din taxe, marind deficitul bugetar record pe care premierul Gordon Brown l-a creat pentru protejarea bancilor si a angajatilor, in contextul recesiunii.
"Marea Britanie se confrunta cu un deficit fiscal ce nu a mai fost inregistrat pe timp de pace si razboiul de pe scena politica nu aduce o rezolvare pentru aceasta problema", a spus John Cridland, directorul general adjunct al CIB.
Gordon Brown a infruntat cea mai grava criza politica de la sosirea sa la putere, in iunie 2007, generata de demisia a 11 ministri, pe fondul infrangerii la alegerile locale si europene din 4 iunie, si de scandalul deconturilor deputatilor.
Premierul a depasit mai multe crize si, potrivit ministrului comertului Peter Mandelson, devenit numarul doi din guvern dupa remanierea din 5 iunie, Brown trebuie sa se pregateasca sa infrunte o alta la conferinta laburistilor din luna septembrie.
Sondajele anticipeaza o infrangere a laburistilor in fata conservatorilor lui David Cameron la urmatoarele alegeri legislative, care vor fi convocate pana in iunie 2010.
Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor.
Astfel, economia din Regat s-a comprimat pentru trei trimestre consecutiv, dupa o scadere cu 0,7% a PIB-ului din al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.
Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat in aprilie ca se asteapta la o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste".
Darling a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010. In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%.
Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani