Romanii isi vand asigurarile de viata ca sa faca rost de bani
Data publicarii: 12-06-2009 | AfaceriCea mai mare crestere a despagubirilor platite de asiguratori catre clienti a fost inregistrata de cele legate de asigurarile de casatorie si de nastere care au crescut cu 302% fata de perioada similara din 2008.
Primele brute subscrise din asigurarile de viata, in primul trimestru din 2009, au fost de 392,31 milioane de lei, in scadere cu 6% fata de perioada similara din 2008, si au reprezentat 16,2% din totalul subscrierilor. In schimb, indemnizatiile brute platite pentru asigurarile de viata, incluzand maturitatile si rascumpararile, au fost de 185,79 milioane de lei, cu 76% mai mult decat in trimestrul I 2008, arata datele statistice ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Practic, in aceasta perioada de criza, romanii si-au vandut asigurarile de viata companiilor de asigurari pentru a face rost de bani. Si asta in situatia in care vanzarea unei asigurari de viata catre compania de asigurari inainte de maturitatea politei aduce asiguratului mai putini bani decat cei platiti de asigurat sub forma de prime asiguratorului.
Cea mai mare crestere a despagubirilor platite de asiguratori catre clienti a fost inregistrata de cele legate de asigurarile de casatorie si de nastere care au crescut cu 302% fata de perioada similara din 2008.
Asigurarile de casatorie - dota pentru casatorie - se incaseaza cu ocazia casatoriei unuia dintre copii sau la expirarea politei, daca copilul nu s-a casatorit pana la acea data. In schimb, in cazul asigurarilor de nastere, suma asigurata se plateste la aparitia unui copil si e menita sa asigure acoperirea nevoilor viitoare ale copilului. Mentionam ca rascumpararea politei se poate face de catre compania de asigurari la cererea asiguratului atunci cand acesta anunta ca nu mai doreste sa continue programul de protectie.
Caderea pietei asigurarilor de viata era previzibila inca de la finalul anului trecut. In luna octombrie 2008, varful rascumpararilor de asigurari de viata a fost de 26,6 milioane de lei, cu 80% mai mare fata de media din primele noua luni ale lui 2008. Insa, in noiembrie, volumul rascumpararilor totale s-a redus cu 11% fata de valoarea din octombrie, numarul total al acestora, in cele doua luni, fiind de 14.577, adica aproximativ 0,2% din contractele de asigurari de viata in vigoare la sfarsitul lui septembrie 2008.
Topul primelor trei asigurari de viata din primul trimestru din 2009 arata ca pe primul loc se afla ING Asigurari de Viata, cu afaceri de 130,165 milioane de lei, urmat de AIG Life, cu 46,170 milioane de lei, si de BCR Asigurari de Viata, cu 35,158 milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani