Romanii isi vand asigurarile de viata ca sa faca rost de bani
Data publicarii: 12-06-2009 | AfaceriCea mai mare crestere a despagubirilor platite de asiguratori catre clienti a fost inregistrata de cele legate de asigurarile de casatorie si de nastere care au crescut cu 302% fata de perioada similara din 2008.
Primele brute subscrise din asigurarile de viata, in primul trimestru din 2009, au fost de 392,31 milioane de lei, in scadere cu 6% fata de perioada similara din 2008, si au reprezentat 16,2% din totalul subscrierilor. In schimb, indemnizatiile brute platite pentru asigurarile de viata, incluzand maturitatile si rascumpararile, au fost de 185,79 milioane de lei, cu 76% mai mult decat in trimestrul I 2008, arata datele statistice ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Practic, in aceasta perioada de criza, romanii si-au vandut asigurarile de viata companiilor de asigurari pentru a face rost de bani. Si asta in situatia in care vanzarea unei asigurari de viata catre compania de asigurari inainte de maturitatea politei aduce asiguratului mai putini bani decat cei platiti de asigurat sub forma de prime asiguratorului.
Cea mai mare crestere a despagubirilor platite de asiguratori catre clienti a fost inregistrata de cele legate de asigurarile de casatorie si de nastere care au crescut cu 302% fata de perioada similara din 2008.
Asigurarile de casatorie - dota pentru casatorie - se incaseaza cu ocazia casatoriei unuia dintre copii sau la expirarea politei, daca copilul nu s-a casatorit pana la acea data. In schimb, in cazul asigurarilor de nastere, suma asigurata se plateste la aparitia unui copil si e menita sa asigure acoperirea nevoilor viitoare ale copilului. Mentionam ca rascumpararea politei se poate face de catre compania de asigurari la cererea asiguratului atunci cand acesta anunta ca nu mai doreste sa continue programul de protectie.
Caderea pietei asigurarilor de viata era previzibila inca de la finalul anului trecut. In luna octombrie 2008, varful rascumpararilor de asigurari de viata a fost de 26,6 milioane de lei, cu 80% mai mare fata de media din primele noua luni ale lui 2008. Insa, in noiembrie, volumul rascumpararilor totale s-a redus cu 11% fata de valoarea din octombrie, numarul total al acestora, in cele doua luni, fiind de 14.577, adica aproximativ 0,2% din contractele de asigurari de viata in vigoare la sfarsitul lui septembrie 2008.
Topul primelor trei asigurari de viata din primul trimestru din 2009 arata ca pe primul loc se afla ING Asigurari de Viata, cu afaceri de 130,165 milioane de lei, urmat de AIG Life, cu 46,170 milioane de lei, si de BCR Asigurari de Viata, cu 35,158 milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile