Speranta pentru Prima Casa moare prima
Data publicarii: 11-06-2009 | ImobiliareIn ultima perioada am observat cu totii ca cel mai fierbinte subiect este Programul "Prima Casa" si modul in care este primit acesta de banci, dezvoltatori si companiile imobiliare. Pana in momentul de fata am vazut ca guvernantii sunt entuziasmati de noua masura, iar bancile accepta mai mult sau mai putin aceasta procedura. In cele din urma a venit si randul analistilor imobiliari sa isi exprime parerea asupra acestui subiect si toti admit ca este o initiativa buna, dar care nu va face valuri, astfel ei sunt de parere ca "Prima Casa" nu va reusi sa miste piata imobiliara, asa cum se asteapta cei care au initiat acest program.
"Masura aceasta reprezinta inainte de toate un semnal pozitiv trimis catre o piata care in momentul de fata trece printr-o criza fara precedent, criza care pare sa se accentueze tot mai mult. Insa, chiar daca potentialii clienti vor reactiona, nu cred ca vom asista la o revenire spectaculoasa a pietei imobiliare", a declarat, pentru Curierul National, Daniel Crainic, marketing manager Imobiliare.ro. El a mai adaugat ca masura va fi validata de piata si nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem care vor fi efectele reale si cum se vor reflecta acestea in numarul de contracte de vanzare-cumparare incheiate.
"Ideea de baza, si anume ca statul sa garanteze achizitia unei locuinte, este una buna. Ea ar veni in sprijinul cumparatorilor, clasa medie, care isi doresc o casa, iar datorita noului context economic nu mai pot lua credit decat foarte greu. In acelasi timp ar veni si in sprijinul vanzatorilor, prin imboldul dat cumparatorilor incercandu-se o deblocare a pietei. Acestea sunt intentiile. Dar, asa cum se spune, si «iadul e pavat cu bune intentii»" ne-a declarat Irina Petrescu, partener Esop.
In momentul in care se intra in detalii, analistii imobiliari sunt putin sceptici in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor acestui program, respectiv suportul acordat de stat oamenilor in vederea achizitionarii unor locuinte si deblocarea pietei imobiliare.
"Limitarea valorii la 60.000 euro restrictioneaza practic din start masa persoanelor care vor beneficia de acest program. In acest caz, cel putin in ceea ce priveste locuintele noi din Bucuresti, se pot achizitiona maximum 2 camere, dar la periferia Bucurestiului. In ceea ce priveste apartamentele vechi se pot achizitiona pana la 3 camere, preturile fiind mai mici la acestea", a mai completat Irina Petrescu.
Tendinta ramane de scadere in majoritatea oraselor
"Daca Programul Prima Casa va da sau nu un imbold pietei imobiliare este greu de preconizat in acest moment. Cert este ca piata imobiliara avea nevoie de astfel de semnale, pentru ca, pe langa blocajul financiar, piata imobiliara sufera in mod evident si din cauza unui blocaj psihologic. Coreland insa toate dezbaterile in legatura cu Programul Prima Casa cu analizele preturilor cerute de vanzatori pe care le efectuam, va putem spune ca efectele nu se vad deocamdata, tendinta este, in continuare, una de scadere in majoritatea marilor orase din tara", a explicat Daniel Crainic.
Totodata, Crainic a precizat ca este prematur a vorbi despre o revenire a pietei imobiliare. "Suntem asadar in contact direct cu piata, iar semnalele pe care le avem din aceasta piata indica in continuare un blocaj al tranzactiilor si o cerere foarte scazuta. Nu putem vorbi despre o revenire a sectorului rezidential pana in momentul in care vor fi semne clare care se vor reflecta in cresterea numarului de tranzactii", a mai completat reprezentantul Imobiliare.ro.
Datele programului sunt inca confuze
Singura parte buna pe care au gasit-o analistii in Programul "Prima Casa" este aspectul pozitiv al programului. Tinerii primesc un semnal incurajator din partea Guvernului, in acelasi timp, sectorul imobiliar si cel al constructiilor primesc, la randul lor, un semnal care poate incita la relansarea activitatii in aceste domenii. Dar exista mai multe laturi mai putin bune ale acestei masuri. "Una dintre ele este faptul ca tinerii vizati au in continuare o serie de intrebari, nu par sa inteleaga foarte bine proiectul si se nasc confuzii atat cu privire la suma de 60.000 de euro si mai ales cu privire la ce reprezinta aceasta suma", a mai explicat Daniel Crainic.
Prin prisma reprezentantului Esop, programul are atat parti bune precum: garantarea de catre stat cu 80% din suma, conditiile impuse bancilor care vor intra in program, si anume de a reduce dobanzile, iar avansul solicitat sa fie 5%, cat si parti proaste, care sunt urmatoarele: limitarea valorii de 60.000 euro va genera o masa restransa de persoane care vor beneficia de acest program atat in calitate de cumparator, cat si de vanzator.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani