FMI: Evolutia economiei Romaniei a fost sub asteptari in T1
Data publicarii: 11-06-2009 | EconomieReprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat ca economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului in primul trimestru si ca misiunea FMI ce va sosi la Bucuresti in august va analiza situatia.
"Este putin mai rau decat asteparile noastre. In momentul in care am negociat programul, am analizat informatiile disponibile si am proiectat o crestere economica de -4,1 la suta in 2009. (...) In a doua jumatatea a anului 2010 ne asteptam sa revina cresterea (economica)", a spus Lybek, potrivit traducerii realizate de postul de televiziune.
Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit in jos nivelul contractiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumatatea lunii mai.
Lybek a subliniat, insa, ca evolutia economica din primul trimestru al acestui an a fost sub asteptari in mai multe tari, astfel ca situatia din Romania "nu este ceva exceptional".
"Inteleg ca, la inceputul unei recesiuni, primul trimestru arata o incetinire puternica, dar monitorizam situatia de aproape si analizam nu doar cifrele PIB, ci si indicatorii pentru aprilie si mai si vom lua in considerare aceasta situatie la prima analiza. Aceste analize au loc trimestrial, iar misiunea FMI se va afla aici la inceputul lui august si vom raporta catre board in a doua jumatate a lui septembrie. Vom analiza situatia atunci", a precizat Lybek.
Misiunea din august va analiza si impactul contractiei economice asupra veniturilor bugetare si cifrelor macroeconomice, inclusiv evolutia deficitului balantei de plati, care "cu siguranta va scadea", potrivit reprezentantului FMI.
Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si mentinerii unui nivel ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.
"Suntem flexibili in masura in care este vorba de factori care nu depind de autoritati"
In legatura cu constrangerile fiscale impuse Romaniei in cadrul acordului de finantare, Lybek a mentionat ca FMI poate da dovada de flexibilitate in privinta tintelor doar in masura in care o eventuala neindeplinire a acordului nu ar fi imputabila autoritatilor romane.
"Suntem flexibili in masura in care este vorba de factori care nu depind de autoritati. Daca problemele apar din cauza unor derapaje, atunci este greu", a afirmat reprezentantul Fondului.
Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.
"Aceste tinte fiscale au fost negociate in martie si aprobate in mai. Am fost foarte flexibili in stabilirea acestor tinte fiscale, este foarte important sa fie respectate. Trebuie sa vedem cum va evolua cadrul macroeconomic si, daca apar schimbari care sunt independente de controlul autoritatilor, vom putea sa discutam", a subliniat Lybek.
Dupa primele patru luni ale acestui an, deficitul bugetului general consolidat al Romaniei a ajuns la 9,36 miliarde lei, echivalent cu 1,76% din PIB.
In legatura cu executia bugetara de pana acum, Lybek a mentionat ca situatia "arata destul de bine". "Am fost asigurati de autoritati ca vor respecta aceste tinte. Am vazut ca existe idei bine intentionate pentru stimuli fiscali", a adaugat el.
Intrebat ce parere are despre programul guvernamental "Prima Casa", reprezentantul FMI a afirmat ca "este o masura bine intentionata", mentionand ca trebuie analizate unele dintre detaliile acestei masuri "pentru a spune daca este bun".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului