Administratia Obama va renunta la planurile de a limita salariile bancherilor
Data publicarii: 10-06-2009 | InternationalAdministratia Obama va renunta la ideea limitarii salariilor inaltilor responsabili din companiile care au primit ajutoare de la statul american, conform unui articol publicat in cotidianul Wall Street Journal, citat de AFP.
Luand aceasta decizie, problema limitelor salariale nu va evolua peste nivelul discutiilor din Congresul american, care a impus limitarea primelor oferite inaltilor responsabili din cadrul companiilor ce au primit ajutor de stat, scrie WSJ, citand surse avizate.
Cotidianul american relateaza ca administratia Obama ar putea anunta miercuri acest "compromis".
Pe langa sprijinul pe care il va acorda initiativelor Congresului, precum cele din februarie prin care se restrictiona nivelul primelor acordate, administratia va milita pentru modificarea politicilor de compensare in cadrul sectorului serviciilor financiare, scrie Wall Street Journal, citand aceleasi surse.
In februarie, presedintele american Barack Obama a denuntat anumite practici "necinstite" ale companiilor financiare, anuntand planuri privind aplicarea unui plafon salarial anual de 500.000 dolari pentru sefii companiilor care au primit ajutor de stat, aceasta initiativa facand parte din planul sau anti-criza.
Administratia Obama planuieste numirea unui "inalt responsabil al salariilor" pentru a se asigura ca firmele ce primesc ajutor de la guvern nu vor incalca reglementarile menite a tempera platile atribuite executivilor.
Administratia l-ar putea numi pe Kenneth Feinberg in aceasta functie, acesta ocupandu-se in trecut de compensatia federala atribuita victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, conform unor surse avizate, citate de WSJ.
Numirea lui Feinberg ar putea fi facuta pana la sfarsitul saptamanii, cand administratia Obama va publica documentul ce reglementeaza regimul platilor pentru inaltii responsabili ai companiilor ce primesc ajutor guvernamental in carul programului Troubled Asset Relief Program (TARP).
Aceste companii, printre care se numara banci, firme de asigurare si producatori de automobile, sunt momentan subiectul unor restrictii impuse de administratiile Bush si Obama, precum si de catre Congres, legate de compensatiile inaltilor responsabili.
Administratia Obama a emis la inceputul anului un ghid privind limitarea salariilor platite inaltilor responsabili la anumite firme ce primeau fonduri TARP, aceste masuri urmand a fi eliminate doar dupa ce compania in cauza isi va achita datoriile la stat.
Ca parte a acestui efort, Congresul american a votat o serie de amendamente prin care firmele in cauza nu puteau plati bonusuri mai mari de o treime din salariu, scrie Wall Street Journal.
Guvernul analizeaza separat si o reorganizare a a legislatiei ce reglementeaza sectorul financiar, ce ar modifica drastic modalitatile de compensare. Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ia in calcul impunerea unor reguli ce vor restrictiona plata angajatilor intr-un mod care ar afecta "stabilitatea si soliditatea" bancii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile