Dezvoltatorii imobiliari vor sa dea lovitura cu Targul Prima Casa
Data publicarii: 10-06-2009 | ImobiliarePosibilitatea ca macar o parte dintre cele cel putin 16.000 de credite date prin programul "Prima Casa" sa fie facute pentru cumpararea de locuinte noi i-a facut pe dezvoltatori sa anunte organizarea unui targ special pentru programul Guvernului. Ultimele targuri imobiliare din acest an au adus un numar mare de vizitatori in fata standurilor si a machetelor, fara a creste insa vizibil numarul de cumparatori pentru apartamentele deja construite.
Acum, din cauza crizei care le-a taiat din planurile de vanzare, investitorii si institutiile bancare se vor bate pentru atragerea de clienti in cadrul unui targ exclusiv "Prima Casa" ce va avea loc in perioada 17-19 iulie.
Organizatorii au inchiriat deja jumatate din spatiu, cu o luna inainte de deschidere
"Programul Guvernului a declansat o mare isterie. Toti dezvoltatorii vor sa intre in acest program, iar targul se adreseaza in special celor care au apartamente cu preturi sub 100.000 de euro, dar si-au confirmat prezenta si cei care promoveaza proiecte de lux. Vor fi prezente la targ si banci, iar acum se stabilesc parteneriatele cu bancile", a declarat pentu Gandul Cosmin Radu, directorul Zero Point, care organizeaza evenimentul. Din spatiul total pregatit pentru expozanti, aproape 50% a fost deja inchiriat.
Daca la editia de la sfarsitul lunii mai au trecut pragul aproximativ 8.500 de vizitatori, de data aceasta organizatorii se asteapta la un aflux de peste 10.000 de vizitatori. In cadrul editiei anterioare a evenimentului, un dezvoltator facea deja inscrieri pentru programul Guvernului, desi nu se stiau exact conditiile, ci doar faptul ca bancile vor cobori dobanzile pana la circa 5-6%. Antonio Zarnescu, directorul comercial al dezvoltatorului spaniol Gea Prasa, a declarat recent pentru Gandul ca dezvoltatorii care au preturile apropiate de garantia data de stat, de 60.000 de euro pentru un credit ipotecar, vor fi nevoiti sa le scada.
Bucuria dezvoltatorilor ar putea fi de scurta durata
Atat ministrul IMM, Constantin Nita, cat si vicepremierul Dan Nica, ambii membri PSD, spun ca este de preferat ca "Prima Casa" sa fie destinata achizitiei de locuinte noi, ceea ce ar insemna un imbold puternic pentru repornirea constructiilor, dar si limitarea ofertei in fata beneficiarilor. Unii dintre ei ar putea fi nevoiti sa mai astepte cateva luni pana la finalizarea proiectelor, in timp ce preturile sunt, cel putin in Capitala, cu circa 40% mai mari la locuintele noi decat la cele vechi.
Ministrul Finantelor insa, Gheorghe Pogea, a declarat recent in cadrul unei emisiuni televizate ca nu se pune problema ca beneficiarii programului "Prima Casa" sa fie obligati sa aleaga un anumit tip de locuinta, respectiv noua sau veche.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani