Marile economii mondiale sunt aproape de cel mai scazut nivel al recesiunii
Data publicarii: 09-06-2009 | InternationalMajoritatea marilor economii globale se afla acum aproape de cel mai scazut punct al recesiunii si se pare ca acesta a fost atins in aprilie, conform unui raport publicat luni de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), scrie Financial Times.
Principalul indicator al OCDE a urcat cu 0,5 puncte in aprilie, pentru a doua luna la rand, desi ramane cu 8,3 puncte mai jos decat nivelul din aprilie 2008.
"Este inca prea devreme sa spunem daca este un moment de turnura temporar sau de durata", se arata in raportul OCDE. Organizatia subliniaza ca indicii mai puternice privind o revenire sunt in legatura cu Franta, Canada, Italia si Marea Britanie.
In toata lumea par a exista semne, de la vanzarile de case din Statele Unite, la exporturile din China, care arata ca economia mondiala nu mai este in scadere continua, a declarat recent Angel Gurria, seful OCDE.
Economia Statelor Unite va reincepe sa creasca inaintea celei europene, datorita pachetului masiv de stimuli financiari implementat de oficialii de la Casa Alba, conform OCDE.
Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.
Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.
Gurria a spus ca sunt sanse minime de reducere a ratingurilor tarilor dezvoltate, precum Marea Britanie si Statele Unite, de catre agentiile de evaluare. O astfel de masura a fost luata in mai de agentia Standard & Poor's, care a revizuit in scadere perspectiva ratingului 'AAA' al Marii Britanii.
Acesta a catalogat decizia agentiei de a reduce ratingul ''AAA' al Spaniei, de la inceputul anului, drept '"insensibila" si bazata pe evaluarea politicii fiscale, nu pe abilitatea de rambursare a datoriilor.
Totusi, Standard & Poor's a anuntat luni reducerea ratingului creditelor pe termen lung al Irlandei la 'AA' de la pragul anterior 'AA+', cu perspectiva negativa. Standard & Poor's a mentinut ratingul creditelor pe termen scurt la 'A-1+'.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile