Marile economii mondiale sunt aproape de cel mai scazut nivel al recesiunii
Data publicarii: 09-06-2009 | InternationalMajoritatea marilor economii globale se afla acum aproape de cel mai scazut punct al recesiunii si se pare ca acesta a fost atins in aprilie, conform unui raport publicat luni de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), scrie Financial Times.
Principalul indicator al OCDE a urcat cu 0,5 puncte in aprilie, pentru a doua luna la rand, desi ramane cu 8,3 puncte mai jos decat nivelul din aprilie 2008.
"Este inca prea devreme sa spunem daca este un moment de turnura temporar sau de durata", se arata in raportul OCDE. Organizatia subliniaza ca indicii mai puternice privind o revenire sunt in legatura cu Franta, Canada, Italia si Marea Britanie.
In toata lumea par a exista semne, de la vanzarile de case din Statele Unite, la exporturile din China, care arata ca economia mondiala nu mai este in scadere continua, a declarat recent Angel Gurria, seful OCDE.
Economia Statelor Unite va reincepe sa creasca inaintea celei europene, datorita pachetului masiv de stimuli financiari implementat de oficialii de la Casa Alba, conform OCDE.
Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.
Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.
Gurria a spus ca sunt sanse minime de reducere a ratingurilor tarilor dezvoltate, precum Marea Britanie si Statele Unite, de catre agentiile de evaluare. O astfel de masura a fost luata in mai de agentia Standard & Poor's, care a revizuit in scadere perspectiva ratingului 'AAA' al Marii Britanii.
Acesta a catalogat decizia agentiei de a reduce ratingul ''AAA' al Spaniei, de la inceputul anului, drept '"insensibila" si bazata pe evaluarea politicii fiscale, nu pe abilitatea de rambursare a datoriilor.
Totusi, Standard & Poor's a anuntat luni reducerea ratingului creditelor pe termen lung al Irlandei la 'AA' de la pragul anterior 'AA+', cu perspectiva negativa. Standard & Poor's a mentinut ratingul creditelor pe termen scurt la 'A-1+'.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman