Programul Prima Casa este greu accesibil majoritatii populatiei

Data publicarii: 08-06-2009 | Imobiliare

Programul "Prima Casa" este foarte greu accesibil pentru marea majoritate a populatiei, iar efectele vor fi cunoscute abia peste sase luni, a declarat directorul Departamentului de Evaluare si Consultanta Imobiliara al Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

"O initiativa laudabila din partea Guvernului, ce poate fi caracterizata ca una de protectie sociala, sau ca o impulsionare a pietei imobiliare, momentan inghetata. Ca masura de protectie sociala aceasta este bine venita pe fondul crizei, dar foarte greu accesibila pentru marea majoritate a populatiei. Din punct de vedere al deblocarii pietei, probabil, aceasta poate fi considerata o strategie buna, insa efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste sase luni" a spus Dan Ionascu.

El a adaugat ca acest program este dedicat unor anumite paturi ale populatiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe luna, iar elementul care lipseste din acest program este pozitionarea strategica a produsului si calibrarea acestuia la nivelul investitional existent al pietei imobiliare.

"Suma oferita de 60.000 de euro este cu mult sub orice apartament de calitate intr-o zona semicentrala. Cu aceasta suma poate fi achizitionata doar o garsioniera sau un apartament de patru camere intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului", a explicat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Acesta a mai spus ca, pe de alta parte, puterea de cumparare a populatiei din capitala este erodata la nivel investitional de preturile foarte ridicate ale apartamentelor, iar pentru cei din provincie acest fenomen se produce in sens invers, putere de cumparare scazuta si locuinte mai ieftine.

"Lansarea acestui program poate avea si un impact asupra pietei investitionale la nivel micro al pietei imobiliare din Romania, aici nefiind vorba de investitorii institutionali care au miscat piata in anii trecuti cu tranzactii majore. Aparitia pe piata a unei sume consistente acordata in conditii preferentiale va concura cu alte surse de finantare. Este posibil ca anumite locuinte oferite la vanzare pe piata imobiliara, si care nu sunt in target-ul acestui program, sa-si piarda din cumparatori, in conditiile in care oricum, in contextul actual al crizei, erau afectate destul de mult.  Aici pot fi mentionate apartamentele din zonele marginase de trei sau patru camere", a precizat Dan Ionascu.

Reprezentantul Cushman & Wakefield a mentionat ca, pentru o scurta perioada de timp, ar putea exista o destabilizare partiala a pietei deoarece aceste fonduri vor fi absorbite de piata in conditii preferentiale intr-un mediu investitional mai putin controlat si destul de speculativ.

Sub aspect financiar, Dan Ionascu este de parere ca problema apare la plasarea si modalitatile in care aceste sume sunt alocate. "Cei 60.000 de euro sunt de fapt suma neta accorda. Nu au fost inca precizate cheltuielile necesare, adica acte, proceduri etc, pentru punerea la dispozitia solicitantului a acestei sume", a explicat Ionascu.

De asemnea, acesta a mentionat si faptul ca Banca Nationala a Romaniei (BNR), care in ultimile 18 luni a avut un comportament mai mult decat prudential, trebuie sa modifice masurile prudentiale adoptate pentru a putea face programul initiat de Guver functional.

"Normele de creditare pentru populatie trebuie sincronizate cu politicile guvernamentale, altfel programul Prima Casa nu poate fi pus in aplicare. Ceea ce insa se poate intampla, ca si recul al pietei in masura in care aceste norme se modifica, este ca piata imobiliara sa fie dezghetata partial pentru ca populatia va avea din nou acces facil la credite", a subliniat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, 5 mai, la Alexandria, ca romanii pot apela la banci pentru a contracta credite in vederea achizitionarii de locuinte din data de 20 iunie, prima zi din care programul devine aplicabil, si pot sa intre in program toate persoanele care nu aveau o locuinta in proprietate la data publicarii Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial.

De asemenea, in data de 4 iunie, Guvernul a decis ca bancile sa instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de cinci ani.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare vor incheia o conventie prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in derularea programlui "Prima Casa".

Beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta, in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

In data de 28 mai, Guvernul a anuntat ca persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale.

Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern, adica sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul in urma cu cateva zile.

Cushman & Wakefield detine 230 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: