Scaderea pietei rezidentiale va continua pana la jumatatea lui 2010
Data publicarii: 05-06-2009 | ImobiliareSegmentul rezidential va continua sa se confrunte cu o situatie dificila pentru cel putin un an si jumatate, a declarat directorul general al companiei de consultanta imobiliara MORE Real Estate Services, Ilias Papageorgiadis.
"Noi nu mai promovam rezidentialul deoarece lucrurile stau foarte prost pe aceasta zona si va continua sa fie o situatie dificila pentru cel putin un an si jumatate. Va continua sa scada pana la jumatatea anului 2010, dupa care va urma o perioada de stabilizare. Scaderea a fost destul de agresiva pana acum si ne asteptam la o scadere mai ponderata de acum inainte. Exista posibilitatea ca lucrurile sa se indrepte prin 2011", a spus Ilias Papageorgiadis.
El a adaugat ca multe proiecte imobiliare vor intampina probleme cu recuperarea investitiilor in principal din cauza preturilor prohibitive si a locatiilor prost alese.
"Problema cu aceste proiecte este ca multe dintre ele au o locatie prost aleasa, suprafetele sunt mari, marketingul deficitar si preturile neatractive. Asadar, daca sunt proiecte in zone atractive cu preturi normale acestea nu vor avea multe pierderi. Daca cineva are aparatmente in mijlocul campului, unde nimeni nu vrea sa cumpere si sa stea, acolo vor fi probleme. Cele mai bune locatii sunt cele din oras, aproape de transportul public", a mai spus directorul general al MORE Real Estate Services.
Acesta a mentionat ca majoritatea dezvoltatorilor a construit proiecte mari care, din pacate, nu sunt accesibile romanilor.
In privinta terenurilor din jurul Bucurestiului, Papageorgiadis a spus ca preturile acestora vor continua sa scada cu cel putin 25%, insa acest lucru depinde de locatie si de destinatie. "In schimb, terenurile agricole sunt singurele care nu vor cunoste scaderi, deoarece sunt putine astfel de proprietati pentru numarul de investitori interesati. Pretul unui hectar este de 1.500 - 2.500 de euro", a mai spus Ilias Papageorgiadis.
"Consideram ca 2009 este un an bun, in care oamenii sa achizitioneze proprietati. Atat anul acesta, cat si cel viitor vor fi tinuti minte ca cea mai buna perioada pentru investitiile imobiliare. Sugeram clientilor sa achizitioneze proprietati care aduc venituri si chiar apartamente, dar nu asa cum au facut-o in trecut. Inainte se cumpara pentru ca toata lumea cumpara, acum trebuie sa se creeze o stategie, trebuie sa aiba un plan cu ceea ce vor face cu aceste proprietati pentru urmatorii 5 sau 10 ani", a mai spus Papageorgiadis.
Legat de programul guvernamental "Prima Casa", directorul general al companiei de consultanta imobiliara considera ca printre lucrurile bune pe care acest program le aduce se numara si faptul ca "banii negrii" vor fi scosi din tranzactii, iar oamenii vor fi mai responsabili cu alegerile pe care le fac. De asemenea, acest program va ajuta si la oprirea caderii preturilor la apartamentele vechi.
"Nu e bine sa se aplice numai pentru apartamentele noi, deoarece acestea apartin unui numar de 100 - 200 de companii, iar cele vechi unor milioane de oameni, iar prin acest program nu trebuie sa ajutam 100 de companii. Asta nu inseamna ca bunastarea trebuie sa fie egala pentru toti, ci accesibila tuturor", a mai spus Papageorgiadis.
MORE Real Estate Services a investit, de la inceputul acestui an, in achizitia de proprietati 1,9 milioane de euro si va continua sa achizitioneze in interes propriu. In primele cinci luni ale anului, compania a acordat consultanta pentru 17 operatiuni imobiliare in valoare totala de 71 milioane de euro.
In 2008, MORE Real Estate Services a acordat consultanta specializata pentru tranzactii imobiliare in valoare totala de 150 milioane euro, iar in cei cinci ani de activitatea valoarea acestora a depasit 400 milioane de euro.
Compania furnizeaza servicii specializate de consultanta pentru identificarea de proprietati si/sau finantarea de proprietati, in principal in domeniile comercial si retail, urmand ca activitatea sa fie extinsa in domeniile agricultura si energie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani