Copie electrica dupa Logan creata de chinezi si americani
Data publicarii: 04-06-2009 | AutoModelul electric american Coda EV a imprumutat formele lui Dacia Logan. Motivul: Coda EV este bazat pe sedanul chinezesc Hafei Sebao, care a copiat Loganul si Chevrolet Aveo.
Compania americana Coda, specializata pe modele 100% electrice abordabile ca pret, a prezentat ultimul sau proiect, denumit simplu Coda EV. Este vorba de un sedan electric care va intra pe piata din California in 2010 si care va costa, in SUA, in jur de 35.000 de dolari.
Nimic neobisnuit pana aici. Totusi, o privire mai atenta asupra infatisarii modelului american ne face cunostinta cu forme extrem de familiare, pe care le putem admira in fiecare zi pe strazile noastre. Asemanarea cu formele Daciei Logan - pentru ca despre acest model este vorba - nu este insa intamplatoare. Compania americana care a produs Coda EV a format un parteneriat cu un producator din China, Hafei Automotive, modelul electic fiind produs pe baza sedanului Hafei Sebao. Aici intervine "scurtcircuitul" de design, chinezii preferand sa adopte un design cunoscut in detrimentul unuia original. Astfel a iesit un model care seamana in partea frontala cu Logan, profilul si spatele apartinandu-i aproape in totalitate lui Chevrolet Aveo.
"Coda sedan este un vehicul electric pentru toata lumea. Este o revolutie practica destinata soferilor care au nevoie de un mijloc de transport pe care se pot baza", spune Kevin Czinger, presedintele companiei Coda.
Coda EV are o lungime de 4445 de milimetri (mai mare cu 20 de centimetri decat a lui Logan) si o latime de 1752 de milimetri (fiind cu 24 de centimetri mai ingust decat Logan). Una dintre diferentele majore fata de modelul Dacia este faptul ca, spun americanii, modelul construit de ei pe baza lui Hafei Sebao poate sa se ridice la nivelul a cinci stele la testele de siguranta.
Motorul electric al modelului dezvolta 100 kW (echivalentul a 134 de cai putere) si 300 Nm, bateriile litiu-ion care alimenteaza motorul fiind produse si ele de o companie chinezeasca, Tianjin Lishen. Bateriile au o autonomie efectiva care variaza intre 145 si 200 de kilometri, in functie de modul de rulare, si pot fi incarcate in mai putin de sase ore rintr-o priza clasica, de 220 V. Cifrele performantei modelului Coda EV sunt interesante: 11 secunde pentru 0-60 mph (0-96 km/h) si 130 km/h viteza maxima limitata electronic.
Desi modelul american va dispune in versiunea de baza de sistem Bluetooth cu microfon incorporat, de un pachet audio Sirius cu MP3 player cu slot USB de posibilitatea de conectare a unui iPod si de jante din aliaj, un mare impediment in viitoarea cariera de piata a modelului pare a fi, totusi, pretul. Asta pentru ca Tesla Model S, ultima creatie a constructorului american care a scos pe piata modelul Roadster, costa cu doar 15.000 de dolari mai mult, in conditiile in care aspectul estetic al acestuia este net superior celui al lui Coda EV.
Carscoop via Automarket
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile