Noua legislatie a cardurilor de credit din SUA va reinventa industria

Data publicarii: 04-06-2009 | International

Visa, operatorul celei mai mari retele de plati din lume, anticipeaza ca noua legislatie introdusa de administratia Statelor Unite in ceea ce priveste emitentii de carduri de credit va conduce la o restructurare masiva in acest sector, in urma scaderii veniturilor, transmite Reuters, citat de Mediafax. "Va conduce la reinventarea intregii industrii. Rezultatul va consta in credite mai putine catre clienti mai putini", a declarat directorul general executiv al Visa, Joseph Saunders.

Bancile sustineau ca majorarea dobanzilor este legitima

Chiar daca, in luna aprilie, bancile sustineau ca majorarea comisioanelor si dobanzilor este legitima si astfel isi pot recupera o parte din costurile generate de creditele neperformante acumulate pe parcursul crizei financiare, noile reglementari aprobate saptamana trecuta de autoritatile federale restrictioneaza prerogativa emitentilor de carduri de credit de a majora dobanzile datoriilor existente ale clientilor, de a percepe anumite comisioane si de a impune penalizari considerate nerezonabile de Guvern.

Restrictiile impuse de autoritatile din SUA vin in contextul unui val de plangeri din partea consumatorilor privind majorari puternice ale dobanzilor si comisioanelor. Astfel, in luna aprilie Bank of America, cea mai mare banca americana, a transmis mai multor clienti ca dobanzile pentru operatiunile derulate prin carti de credit se vor dubla, la 14%.

De asemenea, banca impunea un comision minim de 10% pentru majoritatea tranzactiilor derulate de consumatori. Citigroup incearca sa convinga consumatorii sa ia credite la dobanzi foarte ridicate.

Banca a transmis materiale promotionale cu mesajul "Poti lua 5.000 de dolari astazi", fara a mentiona insa ca dobanda anuala variaza in jurul nivelului de 30%. Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, American Express, Capital One Financial Corp si Discover Financial Services controleaza peste 80% din piata americana a cardurilor de credit.

Gradul de indatorare al consumatorilor este cu 25% peste nivelul de acum 10 ani

Populatia din Statele Unite avea, in martie, datorii de 954 miliarde dolari in urma operatiunilor derulate prin carduri de credit, in scadere de la 962 miliarde de dolari in decembrie, iar gradul de indatorare al consumatorilor americani se plaseaza in prezent cu circa 25% peste nivelul de acum 10 ani.

O asemenea masura era necesara, deoarece industria cardurilor de credit era acuzata ca isi spoliaza clientii. Dean Starkman, de la The Columbia Journalism Review, declara la sfarsitul anului trecut ca industria cardurilor "s-a mutat din paradigma imprumuturilor si a garantiilor oferite, in paradigma penalizarilor, a dobanzilor ridicate in cazul neplatirii ratelor la timp". Acest punct de vedere este sustinut si de Elizabeth Warren, profesor la Harvard Law School, care considera contractele pentru carduri "o capcana". In opinia sa, industria respectiva nu ofera siguranta, iar practicile abuzive ale acesteia fac din ea "cea mai spoliatoare industrie de pe pamant".

Visa este izolata partial de criza globala a creditelor, deoarece activitatea companiei se limiteaza la procesarea de tranzactii fara a realiza imprumuturi. Cu toate acestea, cresterea veniturilor Visa a incetinit semnificativ odata cu scaderea volumului de tranzactii.

Sanders considera ca franarea pietei cardurilor de credit ar putea fi compensata prin cresterea platilor electronice si tranzactiilor prin carduri de debit, care reprezinta, in viziunea sefului Visa, "o parte semnificativa a viitorului companiei".
Cheltuielile realizate prin carduri de debit au depasit tranzactiile prin carduri de credit in primul trimestru al acestui an pentru prima data in istorie.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: