Seful statului spune ca este adeptul fara rezerve al neimpozitarii profitului reinvestit

Data publicarii: 04-06-2009 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu sustine ca este adeptul fara rezerve al introducerii unei noi reglementari, si anume neimpozitarea profitului reinvestit, si a spus ca impozitul forfetar este contestat de unii pe buna dreptate, dar ca altii au facut evaziune fiscala masiva in lipsa acestui impozit.

Intrebat, in cadrul unei emisiuni televizate de la postul public, in legatura cu unele masuri de pe agenda Guvernului, seful statului si-a exprimat convingerea ca programul "Prima Casa" va functiona, precizand ca este foarte bine ca Guvernul si-a facut socotelile si a realizat ca poate demara cat mai repede acest proiect, la finalul lunii iunie. Mai mult, a explicat seful statului, urgenta demararii acestui program vine si din nevoia crearii de noi locuri de munca.

Pe de alta parte, intrebat ce parere are despre ideea lansata de PSD, de a se rediscuta impozitul forfetar pentru anul 2010, Basescu a evitat un raspuns concret, motivand ca nu vreau sa intre in dispute cu niciun partid. Seful statului a tinut doar sa spuna ca, inainte de negocierile cu FMI, el a trasat "doua linii rosii", in ce priveste mentinerea cu orice pret a TVA-ul si cotei unice, "iar daca FMI a fost de acord cu aceasta solutie inseamna ca nu este chiar cea mai rea solutie".

Presedintele s-a declarat covins ca impozitul forfetar este o masura buna, care a lucrat ca un stimul pentru economie. "Probabil ca unii il contesta pe buna dreptate, altii insa au facut evaziune fiscala masiva in lipsa acestui impozit forfetar", a spus Basescu aratand ca, de altfel, "impozitul forfetar este minimal, e foarte mic", dar ca "acum s-a facut o drama pentru ca asa trebuie sa se faca la noi, la televiziuni".

Pe de alta parte, Basescu s-a declarat "adeptul fara rezerve" al introducerii unei noi reglementari care sa stimuleze investitiile: neimpozitarea profitului reinvestit. "L-ai reinvestit, impozitul este zero, pentru ca omul acela a creat locuri de munca, a creat valoare, a tinut profitul in circuitul economic si el trebuie premiat", si-a motivat seful statului optiunea.

Intrebat daca proiectul "Prima casa" nu va intampina probleme din cauza bancilor, seful statului a aratat ca ar fi moral ca acestea sa aiba o abordare corecta fata de piata romaneasca.  "Eu sper ca vor reveni la o abordare realista si corecta fata de piata de pe care au obtinut profituri foarte mari ani de zile. Trebuie sa se multumeasca si cu profituri mai mici in perioada de criza, asta ar fi moral", a apreciat seful statului.

Seful statului s-a lansat si intr-o abordare usor filosofica a sistemelor sociale, aratand ca, chiar in conditiile esecului finantelor ce a generat criza economica, nimeni nu-i va putea demonstra ca exista o formula mai buna de organizare sociala decat capitalismul. "M-am gandit si eu ca ar fi un colaps al unui sistem, nu-i adevarat, pana la urma tot piata ne-a adus cu picioarele pe pamant pe toti pentru ca traiam din valori umflate, neacoperite cu bani. Piata asta a fost fortata de baieti destepti care au creat acele active toxice, deci baieti cu studii, straluciti ca inteligenta, care dimineata aveau la New-York 1.000 de dolari si ii plimbau electronic, pana seara aveau 10.000", a precizat Basescu.

Presedintele a sustinut ca, la Consiliul European de la sfarsitul lunii, cand se va discuta despre masurile de reglementare a sistemului bancar, va pleda pentru stabilirea unui sistem de reglementare asemeni celui romanesc. "In momentul de fata asta este dezbaterea, revenirea la un sistem de reglementare, ce poti si ce nu poti sa faci in sistemul bancar, cat de liber esti sa creezi active toxice. Ori aceasta libertatea deja dispare, nu mi le tolereaza niciun Guvern. Iata ca dereglementarea fara limite, iata ca a venit cu factura tot la guverne. Iar guvernele nu au o fabrica de bani, ele maresc impozitele contribuabilului", a explicat presedintele.

"Noi vom sustine un nivel de reglementare ca in Romania. Sigur, se va gasi un compromis, unii vor spune ca e prea mult, altii ca prea putin. Eu cred ca noi avem un sistem optim de reglementare, care lasa bancherii sa faca orice fel de profit, ii lasa sa puna orice dobanda, dar nu ii lasa sa nu aiba garantii in BNR", a  spus seful statului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: