Merkel critica bancile centrale pentru masurile luate in contextul crizei
Data publicarii: 03-06-2009 | InternationalCancelarul german Angela Merkel a criticat bancile centrale, punand la indoiala deciziile acestora de a lua masuri non-standard pentru lupta impotriva crizei si cerand o revenire la decizii "rationale" privind politica monetara, scrie Reuters.
"Privesc cu mult scepticism extinderea atributiilor Federal Reserve", a spus Merkel. Aceasta a criticat si Bank of England, pentru masurile proprii luate.
Merkel a subliniat ca bancile trebuie sa se reintoarca la politici monetare independente
"Si Banca Centrala Europeana a cedat in fata presiunilor internationale, prin cumpararea de obligatiuni ipotecare", a spus Merkel.
Declaratiile cancelarului german vin cu doua zile inainte ca BCE sa detalieze programul in valoare de 60 miliarde euro pentru cumpararea de obligatiuni ipotecare, pentru sprijinirea creditarii si a economiei.
Majoritatea bancilor centrale majore, precum Federal Reserve si Bank of England, au implementat masuri non-standard mai agresive decat Banca Centrala Europeana (BCE), cum ar fi cumpararea de active.
Federal Reserve, de exemplu, a anuntat in martie ca va cumpara obligatiuni guvernamentale pe termen lung de 300 miliarde dolari, pentru prima data din anii '60.
Luna trecuta, Bank of England a crescut limita pentru programul de cumparare a activelor, la 125 miliarde lire sterline.
Analistii estimeaza ca masurile adoptate de Federal Reserve si Bank of England ajung la 8% si 2% din produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite, respectiv al Marii Britanii, fata de 0,6% cat acopera programul BCE.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului