Administratia Obama a inceput sa ia masuri pentru crearea unui nou GM
Data publicarii: 02-06-2009 | InternationalGeneral Motors (GM) a inaintat luni cerere pentru intrarea in faliment, iar administratia Obama a inceput demersurile pentru relansarea unui simbol american decazut, prin supraveghere guvernamentala si acordarea de fonduri federale, relateaza Reuters.
Astfel, falimentul companiei este al treilea ca marime din istoria Statelor Unite si cel mai mare al unui grup din industria americana.
Decizia de a plasa GM intr-un faliment rapid si de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, in contextul competitiei cu rivalii asiatici, reprezinta un risc urias pentru Barack Obama.
Dar in acelasi timp, un judecator din New York a aprobat vanzarea a tuturor activelor companiei Chrysler catre un grup condus de Fiat, ceea ce denota progresul guvernului in salvarea constructorilor.
Ca urmare a falimentului iminent, actiunile GM au fost inlaturate din indicele Dow Jones Industrial Average.
"Aceasta este dovada ca GM a esuat. Compania a avut performante financiare din ce in ce mai slabe in ultimii ani, dar au reusit sa fie mascate", a declarat un analist.
Falimentul Chrysler, rivalul GM, finantat de asemenea de Trezoreria americana, a fost privit drept un test pentru reorganizarea mai puternica si mai complexa a GM.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a aratat luni increzator ca GM ar putea iesi rapid din faliment. Planul privind constructorul auto este ca acesta sa fie vandut cat mai rapid pentru ca mai apoi o companie mult mai mica sa iasa de sub protectia curtii in 60-90 de zile.
In faliment, GM va fi impartit in doua, si anume "noul GM" si "vechiul GM", acesta din urma va include fabricile si echipamentul care vor fi lichidate in urma procesului.
In acelasi timp, in timpul primei zile in faliment, GM a primit aprobarea curtii pentru a vinde activele, cea mai mare oferta venind din partea Trezoreriei americane, si trebuie sa inchida o vanzare in iulie pentru a crea o compaie reorganizata, scrie Bloomberg.
De asemenea, constructorul auto a primit acordul judecatorului Robert Gerber pentru un imprumut de 15 miliarde dolari. Guvernul american va extinde 50 de miliarde dolari in imprumuturi si planuieste sa converteasca aceasta suma intr-o participatie de 60% din compania reorganizata.
"Exista numai un cumparator potentia. Nu este alta entitate care sa dispuna de banii necesari pentru a licita in aceste cazuri", a declarat avocatul GM, Harvey Miller, referindu-se la guvernul american.
Fondat in 1908, grupul GM a ajuns sa domine industria auto din Statele Unite, dar si la nivel mondial, sub conducerea directorului executiv Alfred Sloan, a carui promisiune a fost ca GM "va furniza o masina pentru orice buzunar si orice scop".
Pana la mijlocul anilor '50, culmea succesului GM, compania avea aproximativ 514.000 de angajati, producea aproximativ 50% din masinile noi de pe piata americana, iar vanzarile erau de doua ori mai mari decat cele ale Standard Oil, cea de-a doua corporatie din lume.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman