Topul comisioanelor la creditele de consum

Data publicarii: 01-06-2009 | Finante-Banci

Liderii sistemului bancar apar si in topul costurilor suplimentare. Nu-i depasesc insa pe greci, unde comisionul total ajunge si la 1.550 de euro pentru un credit de 5.000 de euro.

Raiffeisen, BRD, BCR. Nume grele in sistemul bancar autohton, dar si prin­tre liderii clasamentului in ceea ce pri­veste comisioanele pe care le practi­ca la creditele de consum. Pe primele doua locuri ale clasamentului se si­tuea­za insa doua banci grecesti, Banc­post si Alpha Bank, ale caror comisi­oa­ne ajung si la 1.550 de euro pentru un credit de 5.000 de euro contractat pe 5 ani.

Topul arata in felul urmator pen­tru cazul expus mai sus: Alpha Bank, Bancpost, Raiffeisen, BCR, BRD. Al­pha Bank pune un comision de acordare de 3%, dar si unul de admi­nis­trare care variaza intre 0,35 si 0,55% aplicat la soldul creditului.

Banc­post are un comision de acordare de 2,5% si unul de administrare de 0,59% pe luna aplicat tot la sold. Raiffeisen cere 3% la acordare si 0,39% din valoare creditului in fiecare luna, in timp ce BCR are, pe langa co­mi­sio­nul de 3% un comision de risc va­lutar de 0,35% pe luna. BRD cere 3% initial si 0,35% in fiecare luna. La ca­patul ce­lalalt al topului sunt UniCre­dit Tiriac si Piraeus, care au doar un comision de acordare de 3%, respectiv 5%. Situatia este aproape identica si in ceea ce priveste ponderea comi­si­oa­­ne­lor in costul total al creditului. Pe pri­mul loc este Alpha Bank, unde la un cre­dit de 5.000 de euro platim du­pa cinci ani 8.209 euro, potrivit www.conso.ro.

In aceasta situatie cos­tul comisionului (aproximativ 1.550 de euro) reprezinta 18,8% din to­talul sumei de plata. La Bancpost vom fi platit dupa cinci ani 7.966 de euro, in timp ce comisioanele re­pre­zin­ta 1.425 de euro, adica 17,8%. Ur­mea­za BCR si BRD cu o pondere de apro­ximativ 16,1%. La BCR, suma de rambursat este de 7.454 de euro, iar co­misioanele de 1.200 de euro, in timp ce la BRD dam 7.259 de euro du­pa cinci ani si comisioane de 1.175 de euro. Doar Raiffeisen nu mai prinde to­pul in conditiile in care suma totala de rambursat la cei 5.000 de euro se ri­dica la 9.168 de euro, cel mai scump credit, iar comisioanele reprezinta 1.320 de euro, adica doar 14,3%.

Experti in comisioane

Bancile romanesti detin un record in privinta suprataxarii clientilor prin comisioane. In Austria, singurul comision pe care banca il percepe in cazul creditului de nevoi personale are o valoare fixa de 10-20 de euro si este platibil trimestrial, potrivit datelor obtinute de Cotidianul de la grupul Erste Bank. Un sistem asemanator il aplica bancile din Cehia, care percep un comision lunar de administrare in valoare de 49 de coroane, adica aproximativ 2 euro. In Ungaria exista un comision de rambursare anticipata, dar si un comision lunar de 0,25%. In Slovacia, creditul de nevoi personale implica plata a doua comisioane: unul lunar si unul platibil la inceput. In Romania, luand in calcul doar exemplul uneia dintre cele mai permisive banci din acest punct de vedere, regasim cel putin patru comisioane. Este vorba despre comisionul de analiza, comisionul de acordare, comisionul de administrare si comisionul de rambursare anticipata. In plus, unele banci, deloc putine, aplica si un comision de risc valutar. Comisionul de acordare este unic in Europa.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: