BNR a inregistrat profit, pentru prima data in ultimii noua ani

Data publicarii: 01-06-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei a platit, in aprilie, pentru prima data in ultimii noua ani, impozit pe profit. Acest lucru a fost posibil pe fondul unor castiguri semnificative in ultimele doua trimestre, care au contribuit la stingerea pierderii ramasa neacoperita din perioada anterioara.

Vestea buna a fost data chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei Mediafax. El a anuntat ca Banca Centrala nu numai ca si-a acoperit toata pierderea acumulata in ultimii ani, dar luna trecuta a platit si impozit pe profit la bugetul de stat. Pana acum, cu profitul inregistrat se acopereau piederile din perioada cand BNR a trebuit sa faca sterilizari foarte mari.

Intre 2001 si 2006 Banca a avut pierderi, iar pana in 2004, inclusiv, acestea au fost acoperite din castiguri nete din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta. Profitul din 2007 a fost folosit pentru acoperirea pierderilor. Acestea au provenit fie din aprecierea monedei nationale, din reevaluarea stocului de valute la sfarsitul anului, fie din dobanda oferita la depozite bancilor comerciale pentru a atrage surplusul de lichiditate din economie.

Pierderile din aprecierea leului sunt trecute in contabilitate, dar nu exista in forma fizica. Cele din reevaluarea stocului de valute, la fel. Stocul are aceeasi valoare internationala, doar scriptic valoarea lui e mai mica. Banca Nationala este scutita de la plata impozitului pe profit, dar, conform legislatiei, vireaza la bugetul de stat o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor si a pierderilor neacoperite din alte surse.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: