Proiect gigant in China: 45 miliarde de dolari pentru renovarea Shanghai-ului

Data publicarii: 01-06-2009 | International

La mai putin de un an dupa ce Beijing-ul a gazduit Jocurile Olimpice din 2008, China se pregateste pentru un nou eveniment international: World Expo 2010, eveniment in cadrul caruia marii producatori de bunuri din intreaga lume au ocazia sa-si expuna ultimele creatii.

Desi expozitia si-a pierdut mult din prestigiu, iar criza globala ii naruie si mai mult fastul, chinezii au de gand sa-si faca temele exemplar, la fel cum s-a intamplat si in cazul Olimpiadei. In acest scop, Shanghai-ul, orasul unde se va desfasura targul, a primit un fond de 45 de miliarde de dolari pentru a-si reface infrastructura si pentru a construi ceea ce organizatorii au numit cea mai mare si extravaganta expozitie din toate timpurile.

Arhitectii orasului spun ca expozitia este doar un pretext prin care se incearca de fapt stimularea unei zone sensibila economic, cu o populatie de peste 18 milioane locuitori. "Fiecare oras are propriul moment istoric iar acum este randul Shanghai-ului", a spus pentru International Herald Tribune Tu Qiyu, profesor de urbanism la Shanghai Academy of Social Sciences.

Edilii orasului spera, totodata, ca expozitia sa le permita transformarea orasului intr-un centru financiar al lumii. Cu cele 45 de miliarde dolari vor fi ridicate doua noi terminale aeriene, va fi dezvoltata o retea de metrou aproape la fel de mare ca cea din New York si va fi imbunatatit accesul in centrul istoric al orasului.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: