Isarescu: Riscul de neplata la Prima Casa trebuie acoperit de stat
Data publicarii: 28-05-2009 | Finante-BanciGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca bancile trebuie sa se asigure ca garantia acordata de stat in cazul programului "Prima Casa", prin Fondul de Garantare, functioneaza "imediat" si poate fi executata.
"In momentul in care bancile vor avea riscuri de executie in caz de neplata, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care sa plecam la drum: schema simpla, numai (ca n.r.) trebuie sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat si trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie de la Fond (Fondul de Garantare n.r.), sa nu aveti garantie imobiliara", a declarat Isarescu la inceputul intalnirii de joi cu bancherii si Guvernul pe tema programului "Prima Casa".
Ministrul Finantelor a declarat, la inceputul discutiilor, ca obiectivele negocierii sunt: minimizarea costurilor efective pentru cei care urmeaza sa acceseze acest produs, relansarea pietei imobiliare si stimularea sectorului de contructii.
"In ceea ce priveste securizarea si minimizarea acestor riscuri, sunt chestiuni tehnice. (...) Avem deja un cadru bine definit, urmand sa stabilim absolut toate conditiile de natura tehnica pentru ca o persoana care urmeaza sa acceseze acest credit sa stie unde se adreseaza, in ce conditii il poate lua si care sunt obligatiile care ii revin fiecareia dintre parti", a declarat Pogea.
Boc a precizat ca obiectivul intrevederii consta in stabilirea detaliilor tehnice pentru punerea in aplicare "cat mai repede" a programului "Prima Casa". El a spus ca, in dimineata zilei de joi, a avut loc o discutie intre reprezentantii MFP si guvernatorul BNR, in cadrul careia a fost elaborat un set de propuneri "pentru a face cat mai flexibil si rapid acest program".
Premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, discuta la Guvern cu reprezentantii bancilor interesate sa participe la programul "Prima Casa", incepand cu ora 12.00.
Guvernul a modificat in sedinta de miercuri actul normativ referitor la statutul Fondului de Garantare, astfel incat sa poata garanta si creditele pentru achizitionarea de locuinte.
Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.
Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul in urma cu cateva zile.
La intalnire participa reprezentantii BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, BCR si CEC.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile