Isarescu: Riscul de neplata la Prima Casa trebuie acoperit de stat
Data publicarii: 28-05-2009 | Finante-BanciGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca bancile trebuie sa se asigure ca garantia acordata de stat in cazul programului "Prima Casa", prin Fondul de Garantare, functioneaza "imediat" si poate fi executata.
"In momentul in care bancile vor avea riscuri de executie in caz de neplata, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care sa plecam la drum: schema simpla, numai (ca n.r.) trebuie sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat si trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie de la Fond (Fondul de Garantare n.r.), sa nu aveti garantie imobiliara", a declarat Isarescu la inceputul intalnirii de joi cu bancherii si Guvernul pe tema programului "Prima Casa".
Ministrul Finantelor a declarat, la inceputul discutiilor, ca obiectivele negocierii sunt: minimizarea costurilor efective pentru cei care urmeaza sa acceseze acest produs, relansarea pietei imobiliare si stimularea sectorului de contructii.
"In ceea ce priveste securizarea si minimizarea acestor riscuri, sunt chestiuni tehnice. (...) Avem deja un cadru bine definit, urmand sa stabilim absolut toate conditiile de natura tehnica pentru ca o persoana care urmeaza sa acceseze acest credit sa stie unde se adreseaza, in ce conditii il poate lua si care sunt obligatiile care ii revin fiecareia dintre parti", a declarat Pogea.
Boc a precizat ca obiectivul intrevederii consta in stabilirea detaliilor tehnice pentru punerea in aplicare "cat mai repede" a programului "Prima Casa". El a spus ca, in dimineata zilei de joi, a avut loc o discutie intre reprezentantii MFP si guvernatorul BNR, in cadrul careia a fost elaborat un set de propuneri "pentru a face cat mai flexibil si rapid acest program".
Premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, discuta la Guvern cu reprezentantii bancilor interesate sa participe la programul "Prima Casa", incepand cu ora 12.00.
Guvernul a modificat in sedinta de miercuri actul normativ referitor la statutul Fondului de Garantare, astfel incat sa poata garanta si creditele pentru achizitionarea de locuinte.
Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.
Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul in urma cu cateva zile.
La intalnire participa reprezentantii BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, BCR si CEC.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani