Managerii anticipeaza scaderea numarului de salariati in toate domeniile pana in iulie
Data publicarii: 28-05-2009 | EconomieManagerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie si constructii va fi relativ stabila, iar comertul cu amanuntul si serviciile vor scadea moderat in perioada mai - iulie, timp in care numarul angajatilor s-ar putea reduce in toate domeniile, potrivit datelor publicate joi de INS.
Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -2%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Numarul de salariati ar putea scadea pe total industrie prelucratoare (sold conjunctural -24%), chiar mai accentuat in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de angajati (sold conjunctural -30%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea mobilei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale -69%, -51% si respectiv -43%).
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -1%).
Activitatea de constructii, potrivit estimarilor din luna mai 2009, va inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%), coroborata cu o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%).
Managerii din Romania se asteapta, insa, la reducerea numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -13%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii vor inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural -1%).
In mai, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o tendinta de scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -7%). In schimb, se asteapta ca volumul total al vanzarilor de marfuri sa aiba o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -1%).
Pe de alta parte, volumul comenzilor adresate de unitatile comerciale furnizorilor de marfuri ar putea avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%).
Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -22%).
Preturile de vanzare cu amanuntul ar putea creste moderat (sold conjunctural +9%).
Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -11%).
De asemenea, in sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -14%), tendinta ce este data in special de intreprinderile mici (1-49 salariati) si cele mari (250-499 salariati).
Managerii anticipeaza, totodata, ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%), dupa ce situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere (sold conjunctural -20%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile