Bancile ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari

Data publicarii: 28-05-2009 | Finante-Banci

Bancherii ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari la credite in cazul in care vor fi obligati sa renunte la propriii lor executori bancari si sa apeleze la serviciile executorilor judecatoresti, potrivit Codului de Procedura Civila, dezbatut de Parlament. De cealalta parte, executorii judecatoresti sustin ca noua prevedere nu ar trebui sa duca la majorari de costuri, onorariile lor fiind stabilite prin ordin al ministrului Justitiei.

Din aceasta disputa, bancile par a iesi foarte "sifonate", pentru ca vor trebui sa dea mai multi bani pentru onorariile executorilor judecatoresti. "Executorii nonbancari sunt platiti pe baza de comision, care poate ajunge chiar si la 10-20% din valoarea proprietatii executate, in anumite cazuri. In prezent, executorii bancari primesc un salariu, ca angajati ai bancilor", a declarat pentru Gandul Oana Petrescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). In plus, executorii nemaifiind controlabili, se poate ajunge la situatia prelungirii cazurilor de executare, iar asta inseamna ca dosarele devin mai costisitoare. Consecinta este clara: "Toate aceste costuri suplimentare vor duce la cresterea dobanzilor creditelor si a comisioanelor bancare", adauga Oana Petrescu.

Si rau-platnicii sufera

Si clientii rau-platnici vor avea de suferit in mod direct, pentru ca executorii judecatoresti transeaza altfel problema prin comparatie cu executorii bancari, spunt bancherii.

"Nu este nevoie neaparat sa se ajunga la executarea silita. Angajatii nostri incearca mai intai pe cale amiabila sa convinga clientii sa-si plateasca datoriile, in jur de 30-35% din dosare fiind astfel solutionate", spune oficialul ARB. Ea sustine ca executorii judecatoresti nu sunt interesati sa gaseasca solutii de reesalonare a creditelor. Ieri, reprezentantii bancherilor au discutat toate aceste chestiuni cu senatorii si deputatii din cele doua Comisii de Buget si Finante, in incercarea de a-i convinge sa scoata din noul cod articolele care elimina executorii bancari.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: