Un impozit greu de ocolit
Data publicarii: 26-05-2009 | Finante-BanciDin cauza legilor neclare, firmele care decid sa devina inactive ar putea avea surpriza neplacuta sa fie nevoite sa plateasca birul forfetar.
Firmele care, pentru a fugi de noul impozit minim, decid sa isi suspende temporar activitatea s-ar putea trezi cu surprize neplacute. Daca nu indeplinesc conditiile legale, care nu sunt foarte clare, intreprinzatorii risca sa constate, atunci cand vor sa reia activitatea, ca au de achitat impozitul forfetar, insotit de un sir de amenzi si penalizari pentru declaratiile nedepuse la Fisc.
Doua tipuri de inactivitate
Asadar, ce trebuie sa stie toti cei care au o firma in Romania? In primul rand, sa faca diferenta intre inactivitatea fiscala si cea juridica. Inactivitatea fiscala este declarata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atunci cand o societate nu isi depune declaratiile timp de sase luni. Acea firma isi pierde codul de TVA si dreptul de a-si mai deduce orice cheltuiala.
Inactivitatea juridica rezulta din decizia conducerii de stopare a functionarii firmei pentru o perioada de pana la trei ani, decizie consemnata la Registrul Comertului si la Fisc, explica Dan Manolescu, vicepresedintele Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali. El afirma ca inactivitatea juridica nu este clar definita de lege, creand confuzii in randul contribuabililor. "E o zona de ceata. Legea nu defineste clar si lasa loc de interpretari. Astfel, te poti trezi peste un an, dupa ce te bucuri ca te-ai declarat inactiv, ca vei avea de platit si impozitul forfetar, si amenzi", ne-a declarat Dan Manolescu.
In opinia sa, solutia este ca specialistii Finantelor sa defineasca intr-un act normativ ce inteleg prin inactivitate. Pentru suspendarea activitatii, reprezentantul firmei trebuie sa depuna cererea si alte documente la Registrul Comertului, dupa care sa mearga la administratia financiara si sa ceara suspendarea activitatii si un regim de declarare derogatoriu. Acesta il va scuti de depunerea declaratiilor, cu exceptia bilanturilor semestriale si anuale.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani