Cum va arata relatia dintre angajat si angajator peste 10 ani
Data publicarii: 25-05-2009 | HR/CariereIn urmatorii 10 ani, pozitia angajatului in raport cu angajatorul se va intari semnificativ. Aceasta este una dintre concluziile studiului "Recruitment in 2019", realizat de firma de consultanta Delphi pentru site-ul specializat in recrutarea de personal Jobsite.co.uk.
Pentru conturarea unei imagini cat mai exacte asupra a ceea ce urmeaza sa se schimbe in cadrul resurselor umane, Delphi a cerut parerea expertilor din domenii precum tehnologii de afaceri, recruiteri, academicieni, consultanti in HR, specialisti in tehnologii web si chiar futurologi.
Potrivit studiului, bazinul din care vor fi recrutati candidatii pentru posturile libere se va diversifica in urmatorii ani, urmare a catorva factori majori: sporirea numarului candidatilor trecuti de varsta a doua, amplificarea migratiei fortei de munca de la o tara la alta, disparitia aproape totala a categoriei femeilor-casnice.
Ca rezultat, va creste presiunea pentru adoptarea unor noi tehnologii de recrutare si cererea pentru pachete de munca in care flexibilitatea programului va fi un criteriu important. Astfel, conform unei mari parti a expertilor consultati, orarul 9-5 dominant astazi, va fi adoptat de tot mai putine companii.
Pornind de la premisa ca economia globala isi va reveni pana in 2019, expertii vorbesc de o revenire inca si mai dura a razboiului pentru talente. Ca urmare a introducerii unor noi tehnologii de mediere a recrutarii, mingea va trece in terenul candidatilor care vor avea ultimul cuvant de spus in cadrul acestui proces.
In acelasi timp, cresterea fragmentarii si a crizei de talente se vor traduce in limitarea eficientei automatizarii selectiei de personal si revenirea la interventia factorului uman, sub forma vanatorilor de candidati experimentati.
"In linii generale, putem spune ca toata lumea trebuie sa evolueze in urmatorii ani pentru a supravietui pe piata. Atat candidatii, prin adecvarea la cerintele pietei muncii, cat si angajatorii, prin ajustarea pe noile cerinte ale salariatilor, si nu in ultimul rand recruiterii, prin corelarea cu progresele tehnologice", se arata in studiu.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani