Petrom a obtinut licenta pentru furnizare de energie electrica
Data publicarii: 25-05-2009 | AfaceriPetrom a obtinut in aceasta saptamana licenta pentru furnizare energie electrica, care este valabila timp de doi ani, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Petrom, detinuta de grupul OMV din Austria, va folosi aceasta licenta pentru centrala de la Brazi, cand va fi pusa in functiune, spun reprezentantii companiei. Licenta pentru furnizare electricitate expira la 5 mai 2011.
De asemenea, Petrom detine deja si o licenta pentru productie energie electrica, care expira in 15 iulie 2028, si o alta licenta pentru distributie energie electrica, ce expira in 10 iulie 2028, potrivit portalului autoritatii, care acorda aceste licente.
Petrom a semnat la inceputul lunii mai un contract cu BEI si BERD pentru doua credite corporative negarantate, fiecare in valoare de 200 milioane de euro, cu o maturitate de 12 ani, pentru a asigura o parte din finantarea centralei electrice de la Brazi.
Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania. Proiectul include construirea unei conducte de gaze cu lungimea de 30 km, pentru furnizarea gazului si o linie de alimentare electrica de inalta tensiune, pentru transmiterea energiei electrice in reteaua nationala.
Centrala electrica greenfield de la Brazi va avea o putere instalata de 860 MW. Proiectul se ridica la peste 500 milioane de euro si care va acoperi 9% din productia de electricitate a tarii, la nivelul anului 2012, anul total operational al centralei.
Petrom produce anual circa o treime din consumul national de gaze naturale. Anul trecut, productia de gaze naturale a Petrom a scazut cu 3% fata de anul anterior, la 5,553 miliarde metri cubi.
Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile