Economia mondiala da semne de revenire, spune seful OCDE

Data publicarii: 23-05-2009 | International

Scaderea economiei mondiale da semne de temperare, iar o revenire ar putea avea loc de la sfarsitul anului 2009, a declarat Angel Gurria, seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), relateaza Reuters.

In toata lumea par a exista semne, de la vanzarile de case din Statele Unite, la exporturile din China, care arata ca economia mondiala nu mai este in scadere continua, a declarat Gurria intr-un discurs.

Intrebat daca crede ca economia va reincepe sa creasca pana la finalul anului, acesta a raspuns ca da. "Dar acest lucru nu inseamna ca vom avea semne clare ale unei cresteri, acestea vor arata mai degraba o temperare a comprimarii", a spus seful organizatiei economice.

Economia Statelor Unite va reincepe sa creasca inaintea celei europene, datorita pachetului masiv de stimuli financiari implementat de oficialii de la Casa Alba.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.

Gurria a spus ca sunt sanse minime de reducere a ratingurilor tarilor dezvoltate, precum Marea Britanie si Statele Unite, de catre agentiile de evaluare. O astfel de masura a fost luata joi de agentia Standard & Poor's, care a revizuit in scadere perspectiva ratingului 'AAA' al Marii Britanii.

Acesta a catalogat decizia agentiei de a reduce ratingul ''AAA' al Spaniei, de la inceputul anului, drept '"insensibila" si bazata pe evaluarea politicii fiscale, nu pe abilitatea de rambursare a datoriilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: